Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kotelna v Jablonci prodlouží komín, aby spaliny neobtěžovaly okolí

Komín jedné z loni dokončených kotelen v Jablonci nad Nisou se musí prodloužit až o 5,5 metru, aby spaliny neobtěžovaly okolí. I když byl komín v Mechové ulici postaven podle projektu, za nepříznivých povětrnostních podmínek může oblak páry a spalin obtěžovat obyvatele horních pater nedalekých panelových domů. Protažení komína musí znovu projít procesem stavebního povolení, vlastní přestavba se tak provede na přelomu září a října. Zabere maximálně dva dny.

"Původní studie počítala s tím, že pára, která bude z komína vycházet, bude výrazně teplejší, než ve skutečnosti je. Většinu času totiž kotle nejsou v režimu maximálního zatížení, a pára je tak až o 20 stupňů chladnější. Tím pádem se spaliny tlačí směrem dolů. Samozřejmě jsme situaci řešili i s projektantem, nechali jsme komín přeměřit, abychom zjistili, zda nedošlo k pochybení v rámci realizace, ale nedošlo," uvedl ředitel Jablonecké energetické Petr Roubíček.

Firma nechala zpracovat tři studie možného řešení. "Jasné je, že bude muset dojít k razantnímu zásahu do konstrukce komína. Ten se bude nejen navyšovat o pět až pět a půl metru, ale bude muset být také urychlen výtok spalin z ústí komína, což je největší problém," řekl Roubíček. Každý metr navíc podle Roubíčka také u komína znamená při každém větru větší nároky na statiku, proto se hledá co nejlehčí konstrukce, aby zátěž při větru byla co nejmenší.

Kotelna v Mechové byla vybudována v rámci první etapy revitalizace teplárenské sítě v Jablonci, která přišla na 95 milionů korun. Před několika dny začala už druhá etapa, při níž se staví dalších 17 kotelen za 150 milionů. Po zkušenostech z Mechové doznal projekt několika změn, kotelny se hlavně přesunuly výš, aby komíny obtěžovaly okolí co nejméně a nemusely být tak vysoké. "K největším změnám patří rozdělení zdroje v Liberecké ulici na dva. Část jeho výkonu se přesunula do ulice U Balvanu blíž k odběratelům," řekl Roubíček. Přesunula se i kotelna na Žižkově Vrchu a zdroj z ulice Na Čihadle do Gymnázia Dr. Randy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky komín, Jablonec nad Nisou, kotelna, pára

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kotelna v Jablonci prodlouží komín, aby spaliny neobtěžovaly okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.