Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

USA, Kolumbie i Mexiko. Zahraniční dobrovolníci pomáhají na Ještědu i hradu Grabštejn

Dobrovolníci ze zahraničí pomáhají na Liberecku s rozšiřováním Nového pralesa na Ještědu. Dvě desítky zahraničních studentů přijely pomáhat do Liberce spolku Čmelák - Společnosti přátel přírody, dalších sedm lidí pracuje od pondělka také na hradu Grabštejn. Už na začátku července dorazilo osm mladých lidí také do Sociálně terapeutického centra Tábor v Nové Vsi nad Popelkou na Semilsku.

Dlouholeté zkušenosti mají se zahraničními dobrovolníky na hradě Grabštejn, kam jezdí mladí lidé z celého světa pomáhat už více než 20 let. "Loni jsme obnovovali park a oni se letos postarají o údržbu té obnovené části parku, likvidují i nálety v dalších částech parku," řekla dnes kastelánka Iva Bártová. V dalších dnech by se měli dobrovolníci, kterých letos na Grabštejn dorazilo sedm, starat o přístupové cesty k hradu, opravovat budou povrchy cestiček a také zábradlí.

Spousta práce čeká i studenty, kteří přijeli pomoci spolku Čmelák. Skupina dobrovolníků z Česka, Slovenska, Polska, Turecka, Itálie, Litvy, ale i ze Spojených států, Kolumbie či Mexika bude pomáhat s údržbou a rozšířením Nového pralesa na Ještědu a také v mokřadech u Jablonného v Podještědí. "O víkendu se uskuteční setkání s veřejností, v neděli 17. července na faře ve Vratislavicích nad Nisou budou mít zájemci možnost pohovořit s účastníky workcampu nebo ochutnat drobné dezerty z jejich národní kuchyně," doplnil mluvčí spolku Adam Babka.

"Cílem Nového pralesa, jak již sám název napovídá, je nahradit smrkovou monokulturu na Ještědském hřebeni pestrým a živým (pra)lesem. Abychom na něj však nemuseli stovky let čekat, snažíme se jeho rozvoj nenásilným způsobem urychlit, proto je nutné se o tuto lokalitu neustále starat. A právě v tom nám studenti pomáhají. Ožínají plevele, čímž zajistí lepší světelné podmínky pro růst sazenic. Také kopou tůň, jejímž účelem má být vytvoření prostředí pro mloka skvrnitého," řekl Jiří Antl, který má lokalitu Nový prales na starosti. Příští týden čeká dobrovolníky v mokřadech sekání trávy, vytrhávání orobince, a další práce.

Autoři

Štítky USA, Grabštejn, Ještěd, Mexiko, Kolumbie, Liberec, Liberecký kraj, okres Semily, Nová Ves nad Popelkou, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

USA, Kolumbie i Mexiko. Zahraniční dobrovolníci pomáhají na Ještědu i hradu Grabštejn  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.