Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jak oživit historické centrum Liberce? Vedení města se na to snaží najít recept

Jak vrátit ruch a život do kdysi frekventovaných ulic v centru Liberce? Tuhle otázku si teď pokládá vedení města, které se snaží oživit centrum krajské metropole. Na slovíčko si proto primátor Tibor Batthyány (ANO) pozval liberecké podnikatele, se kterými probral možnosti rozvoje centra města.

Zatímco kdysi patřila Pražská a Moskevská ulice mezi lukrativní lokality pro podnikání, dnes zeje prázdnotou řada výloh. Ulice v centru Liberce se vylidnily především vznikem nákupních center, do kterých se přesunula většina zaběhlých obchodů.

Jednou z cest ke zlepšení situace je podle vedení města oživení veřejného prostoru. Radnice se proto rozhodla pro podporu předzahrádek restaurací, organizování nejrůznějších jednorázových a velkých kulturních a společenských akcí pod širým nebem, jako je třeba Léto na náměstí nebo adventních trhů v nové podobě. Uvažuje se o pořádání obdoby farmářských trhů v Kostelní ulici, kde by se kromě regionálních výrobců mohli prezentovat právě i místní obchodníci.

„V této situaci je nezbytné bavit se přímo s lidmi, kterých se to dotýká. Od podnikatelů jsem si vyslechl konkrétní připomínky a společně budeme hledat řešení. Mnohé nápady už máme. Jsem rád, že si sami všimli, že akcí přibývá a že se nám daří centrum města postupně oživovat,“ doplnil primátor po schůzce místními podnikateli.

Posunem oproti minulosti je zjednodušení provozování pouličního umění, tzv. buskingu. To vedení města umělcům ulehčilo teprve před rokem. Do té doby musel každý zájemce o vystoupení na ulici nejprve získat povolení silničního správního úřadu k záboru veřejného prostranství a v procesu správního řízení zaplatit správní poplatek. Od dubna loňského roku se vystupování pouličních umělců řídí pravidly, které jsou umístěny na webu města. V nich jsou vymezená místa, kde je možné pouliční divadelní, hudební či artistická vystoupení provozovat bez jakéhokoliv povolení. Zjednodušeně řečeno to je pěší zóna s výjimkou Kostelní ulice. „Nedávno jsem v podloubí slyšel houslistu a úplně to změnilo atmosféru náměstí. Tohle do centra patří,“ dodal ředitel Clarion Grandhotelu Zlatý Lev Miroslav Souček.

Jedním z problémů historického centra města je také absence parkovacích míst u obchodů. „Užili jsme si svoje, když byla před lety pro motoristy uzavřená Revoluční ulice. Naštěstí je zase průjezdná. Lidé jsou dnes pohodlní, chtějí zaparkovat nejlépe hned před vchodem. Uvítali bychom proto možnost parkování pro zákazníky i zásobování,“ poznamenala majitelka papírnictví v Revoluční ulici Lucie Lejsková.

Město proto zvažuje zavedení střídavého stání, kdy by některé parkovací plochy pro rezidenty mohli po určitou část dne využívat také uživatelé parkovacích automatů. Tím by rázem „přibyly“ desítky parkovacích míst. 

Foto Dominik Svoboda

Štítky radnice, Liberec, Tibor Batthyány, ANO 2011, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Nejedlo

Chtělo by to vyházet bezďáky z pražský a moskevský a cikánskou sebranku od plazy a z náměstí.
Předzahrádky jsou fajn za předpokladu že nebráněj průjezdu vozidel zásobování!

Středa, 13. července 2016, 21:24Odpovědět

Jak oživit historické centrum Liberce? Vedení města se na to snaží najít recept  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.