Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Martnicích dnes slavili prohlášení nádraží kulturní památkou

V Martinicích v Krkonoších včera slavili prohlášení zdejšího nádraží historickou památkou. Do malé obce přilákaly oslavy stovky lidí, hlavně milovníků železnice. Stanice v Martinicích má nejen zachovalou nádražní budovu, je autenticky dochovaným dokladem historického vývoje železniční dopravy v 19. a 20. století. Unikátní je zejména svým historickým zabezpečovacím zařízením, které stále slouží. A když po poledni ve stanici zastavil vlak tažený parní lokomotivou, jako by se nádraží vrátilo do minulosti.

"Martinické nádraží je unikátní tím, že se zachovalo jako celek, a opravdu v celé republice by se žádné jiné takové nádraží nenašlo," řekl Petr Freiwillig z Národního památkového ústavu v Liberci, jehož specializací jsou právě technické památky. Na krkonošském nádraží se podle něj dochovala návěstidla, mechanické semafory, má ručně ovládané výhybky, ale také třeba vodní jeřáby pro zbrojení parních lokomotiv či popelové jámy. Nádraží je vlastně fungujícím železničním skanzenem, což je pro vlastníka, kterým je Správu železniční dopravní cesty (SŽDC), problém. I proto se správa snažila prohlášení nádraží památkou zabránit. Neuspěla.

"Pro nás to rozhodnutí výrazně ztížilo záměr zmodernizovat celou trať. Tam byla předpokládaná investice těsně pod jednu miliardu korun a v tuhle chvíli nevíme, jak vyřešíme, abychom zmodernizovali zbytek trati a aby trať s moderním zabezpečením komunikovala s těmi historickými muzejními exponáty," řekl mluvčí správy Marek Illiaš. Komplikované budou podle něj i opravy a servisní zásahy ve stanici, které bude muset schvalovat ministerstvo kultury. Velkým problémem bude podle Illiaše také zajistit náhradní díly na zařízení, které pochází ze 60. let minulého století a některé části jsou ještě podstatně starší.

Starosta Leoš Mejvald ale vidí v historickém nádraží turistický potenciál, který by do malé podkrkonošské obce mohl přilákat víc turistů, hlavně milovníků historických železnic. Uvědomuje si také, že zdejší nádraží je díky historickému zabezpečení živé a dává práci místním lidem. Nestojí příliš o to, aby se proměnilo v mrtvou stanici se zamřížovanými okny, ovládanou na dálku. "Nádraží má určitě své kouzlo, něco zlikvidovat, to by měl být až ten poslední krok. Samozřejmě všechno lze nahradit něčím novým, modernějším. Někdy si ale člověk říká, jestli to úsilí spojené s modernizací, je tím pravým směrem pro budoucnost," poznamenal starosta.

Autoři

Štítky železnice, Martinice v Krkonoších, Správa železniční dopravní cesty, hrad Martinice, Národní památkový ústav, Petr Freiwillig, Liberec, kulturní památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Martnicích dnes slavili prohlášení nádraží kulturní památkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.