Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Náhon na přehradě zůstane, město z něho vytvoří technickou památku

Vedení města chce na Harcovské přehradě vytvořit unikátní technickou památku. Dnes nefunkční obtokový náhon by se měl dočkat rekonstrukce. Město tak ustoupilo od možnosti, která navrhovala jeho zasypání. Obnova by neměla stát více než 5,5 milionu korun.

„V podstatě jsme měli čtyři možnosti. Jednou z nich bylo zasypání, další tři zahrnovaly rekonstrukci různého rozsahu,“ shrnula náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna) s tím, že Rada města zavrhla zasypání.

Obnova náhonu by měla proběhnout v roce 2018, kdy má Povodí Labe rekonstruovat boční zdi hráze a také vyčistit dno. Při té příležitosti se připojí také město, které chce vyřešit problém s cestou kolem nádrže, kterou roky podmáčí náhon. „Cesta i náhon, který vede pod ní, jsou v naprosto nevyhovujícím stavu,“ řekla už dříve náměstkyně primátora. Skoro 1,4 kilometru dlouhý náhon je zanesen až tisícem metrů krychlových jemného sedimentu, proto bude v celé délce vyčištěn a opraven.

Kromě odhalení klenby náhonu by rekonstrukce měla zahrnovat i odhalení paty klenby, očištění klenby od kořenů a položení kari sítě, nástřik či nalití betonu v dostatečné tloušťce, osazení rámů na revizní otvory, zasypání a zhutnění krytí náhonu a rekonstrukci stavidel. „Těch je na náhonu celkem šest. Dříve se jimi reguloval vtok vody do náhonu a sloužila i při jeho čištění. Právě zrekonstruovaná stavidla budou nejvíce připomínat historii celého díla,“ doplnila Karolína Hrbková.

Vodní nádrž Harcov, jejíž stavba začala v roce 1902, má hráz vysokou 20,5 metru, je 157 metrů dlouhá a její koruna se nachází 13 metrů nad okolním terénem. Je schopná zadržet maximálně 630 tisíc krychlových metrů vody. Přesto, že dnes slouží zejména jako rekreační místo, původně byla navržena na ochranu města před povodněmi a jako zásobárna vody pro potřebu průmyslu. 

Foto Dominik Svoboda

Štítky rekonstrukce, Vodní nádrž Harcov, klenba, Povodí Labe (státní podnik), technická památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náhon na přehradě zůstane, město z něho vytvoří technickou památku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.