Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký kraj podpoří včelaře více než milionem korun

Liberecký kraj rozdělí téměř 1,237 milionu korun na podporu začínajících včelařů. Peníze mohou použít na pořízení nových úlů, včelařských pomůcek, ale také na pořízení nových včelstev v oblastech, kde zatím chov není dostatečně rozšířený. Podporu by mělo získat 58 chovatelů, poslední slovo bude mít ale zastupitelstvo, které se sejde na konci srpna, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Dotace včelařům rozděloval kraj poprvé v roce 2009, loni měl v programu milion korun. Cílem programu je umístění nových včelstev do oblastí, kde chov zatím není příliš rozšířený. Peníze lze ale čerpat i na prevenci onemocnění včelstev nebo na obnovu těch uhynulých. Přestože se letos objem peněz zvýšil, žádosti výrazně překročily možnosti programu. "Dostali jsme 102 žádostí za 2,388 milionu korun," řekl Jadrný. Úspěšní žadatelé, kteří splnili podmínky, mohou podle něj dostat na svou investici až 70 procent nákladů, maximálně ale 50 tisíc korun.

"My si teď vypracováváme mapu zavčelení Libereckého kraje, potřebujeme nějakou zpětnou vazbu, protože nám v těch dotacích opravdu nejde o výrobu medu, ale jde nám o tom, abychom zavčelili kraj - potřebujeme opylování, potřebujeme zemědělství," uvedl Jadrný. Za letošní dotace podle něj chovatelé pořídí mimo jiné 393 úlů. Kraj podle něj podporuje také výchovu mladých včelařů a včelařské kroužky, na to má ale samostatný dotační titul.

Včelařů i včelstev v Libereckém kraji v minulých letech výrazně ubylo, úbytek včel ale trápí celé Česko. Ještě v 90. letech minulého století bylo v zemi na 80 tisíc včelařů, kteří pečovali o 800 tisíc včelstev. Stavy včelstev poté klesly o více než třetinu. V posledních letech se však i díky podpoře a rostoucím výkupním cenám začaly stavy zvyšovat. Zatímco v roce 2010 bylo podle Svazu včelařů v zemi zhruba 47 900 včelařů, kteří pečovali o 528 tisíc včelstev, loni už bylo v zemi více než 54 400 včelařů a 596 tisíc včelstev. Z toho v Libereckém kraji bylo 2345 včelařů s 20440 včelstvy, nejvíc jich je na Liberecku a Semilsku, nejméně na Jablonecku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, včelařství, Josef Jadrný, peníze, dotace, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj podpoří včelaře více než milionem korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.