Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na zahradě v Liberci rozkvetlo asi 1300 fuchsií

Jednu z největších sbírek fuchsií v ČR mohou nyní obdivovat příznivci těchto květin v Liberci. V zahradě pěstitele fuchsií Jiřího Pevného jich kvete asi 1300. Barvami hýřící zahradu ve čtvrti Pavlovice v létě zpřístupňuje zájemcům už deset let, letos se fuchsiím obzvláště daří.

"Každý den vymýšlíme, jak z každého regálu nějakou kytku vyndat, aby neutiskovala ostatní. U některých je problém, kam je dát, aby vynikly," řekl Pevný.

Současné počasí bez tropických teplot považuje pěstitel pro fuchsie za ideální, letos se jim v zahradě daří i díky změnám v hnojení. "Když jsme před 25 lety začínali s manželkou fuchsie pěstovat, tak některé kultivary vyrostly do neuvěřitelných velikostí. A od té doby se nám to nepovedlo, tak jsme přemýšleli, čím to je," uvedl. Rozhodli se proto omezit běžně prodávané substráty, jež před čtvrtstoletím nebyly, a začali opět více používat běžnou zeminu a kompost. "Vypadá to, že to funguje. Některé problematické kytky, s nimiž jsme měli na začátku úžasný úspěch, začaly krásně růst. Máme třeba třicetiletou vindobonu, která je letos o 50 procent větší než jakýkoliv jiný rok," dodal. Fuchsie jsou velmi náročné rostliny na péči, nemají rády suchý vzduch a přímý sluneční svit.

"Fuchsie vypadají podle toho, jaký čas jim věnujete," uvedl pěstitel, který se zahradničení věnuje profesionálně. S manželkou se stará o květiny od rána do večera. Pro každou kytku se navíc snažil v zahradě vybrat místo, které pro ni považoval za nejvhodnější. "Některé snesou sluníčko více, jiné méně," uvedl Pevný. Alchymií je třeba i zalévání. "Nesmí se zalít jen proto, že je fuchsie zvadlá, to je nejlepší cesta, jak ji zahubit," řekl.

S lidmi, kteří přijdou na zahradu, se o své zkušenosti z pěstování dělí. Zejména začínajícím pěstitelům radí, aby si nevybírali opticky krásné rostliny, ale takové, jež jsou méně náročné na péči. "Je to o zkušenostech. Když přijdou na fígle, kdy dát hnojivo, kdy ostříhat, do čeho nasázet, pak mohou začít budovat sbírku, která nebude ke vzteku, ale bude dělat radost," dodal.

Zahrada Pevného je přístupná každý den s výjimkou středy až do konce srpna. Kromě fuchsií tam mohou návštěvníci obdivovat i sbírky asi 400 pelargonií nebo 150 honzíků.

Autoři | Foto Facebook/Fuchsie Liberec

Štítky fuchsie, zahrada, květiny, Liberec, Česko, Pavlovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zahradě v Liberci rozkvetlo asi 1300 fuchsií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.