Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Libereckém kraji byla loni zoo

Zoologická zahrada v Liberci byla loni podle agentury CzechTourism nejnavštěvovanějším cílem turistů v Libereckém kraji. Se 417 tisíci návštěvníky ji patří v celorepublikovém žebříčku 15. místo, mezi zahradami je šestá. Vyplývá to z informací, které dnes agentura pro cestovní ruch zveřejnila. Některé turistické cíle, které navštívilo ještě více lidí, však CzechTourism do svého hodnocení nezahrnul.

Samotnou libereckou zahradu si loni prohlédlo 327 tisíc lidí, další směřovali do dalších organizací zoo. "Patří k nám také sousední Kulturní centrum Lidové sady, záchranná stanice Archa a středisko ekologické výchovy Divizna," uvedl mluvčí zoo Jan Kubánek. Loňská sezona přitom nebyla pro zoo dobrou. Kvůli tropickému létu měla málo návštěvníku zejména o prázdninách a o finanční pomoc musela žádat Liberec a Liberecký kraj. "Letos to vypadá dobře, návštěvníků je více," dodal Kubánek. Současným tahákem nejstarší české zoo jsou mláďata bílých tygrů.

Zoo ale zřejmě nebyla loni nejvíce vyhledávaným turistickým cílem v kraji, tím pravděpodobně bylo liberecké science centrum iQlandie a iQpark. "Měli jsme přes 490 tisíc návštěvníků, z toho více než 400 tisíc v iQlandii," uvedl ředitel science centra Pavel Coufal. Podle mluvčí CzechTourismu Martiny Fišerové iQlandii do hodnocení nezahrnuli. "Data za centrum jsme dosud neměli k dispozici," uvedla.

V roce 2014 bylo nejnavštěvovanějším turistickým cílem v kraji liberecké zábavní a společenské Centrum Babylon s 428 100 lidí. Za loňský rok mělo "jen" 287 tisíc lidí. Podle Fišerové to ale souvisí se změnou metodiky. Dříve se do návštěvnosti centra započítával i hotel, což bylo zavádějící. Za loňský rok se brali v potaz jen návštěvníci aquaparku a lunaparku. Podle obchodního ředitele centra Libora Kouckého u těchto atrakcí zaznamenali loni nárůst.

Více návštěvníků měl loni i liberecký Dinopark. Expozici zaměřenou na tato obří zvířata si loni prohlédlo skoro 155 tisíc lidí, což je o 10 tisíc více než v roce 2014. Z památek jsou v kraji nadále nejoblíbenější zámek Sychrov a hrad Trosky v Českém ráji. Z muzeí se největší oblibě těší turnovské a liberecké. Mezi top cíle kraje nadále patří Bozkovské dolomitové jeskyně, které si loni prohlédlo 63 900 lidí. To je o 5000 více než v roce 2014.

Žebříček návštěvnosti je agenturou CzechTourism sestavován na základě údajů z téměř 500 nejnavštěvovanějších turistických míst v zemi. "Seznam přesto není vyčerpávající a některé objekty v něm mohou chybět," řekla mluvčí agentury. Z Libereckého kraje například v žebříčku není zábavní park Šťastná země v Radvánovicích v Českém ráji, kterým loni prošlo 54 tisíc lidí.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Liberecký kraj, CzechTourism, Liberec, Centrum Babylon Liberec, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Libereckém kraji byla loni zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.