Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pro koupaliště byl červenec podprůměrný. Naopak provozovatelé turistických atrakcí jsou spokojeni

Pro provozovatele koupališť v Libereckém kraji je letní sezona zatím podprůměrná, pro kempy průměrná. Počasí v červenci koupání příliš nepřálo. Naopak provozovatelé turistických atrakcí jsou spokojeni, vyplývá z ankety.

Zatímco loňská sezona s tropickým létem byla pro koupaliště jedna z nejlepších v historii, letos je tomu zatím naopak. "Když to bude takto pokračovat dále, bude to nejhorší sezona za 25 let. Jsme na čtvrtině normálu," uvedl majitel libereckého koupaliště Vápenka Jan Skalník. Zatímco loni přišlo až 800 lidí za den, letos bylo maximem 300.

Podle Skalníka byly ke koupání v Liberci vhodné v červenci jen tři dny. To potvrdil i nájemce koupaliště Sluníčko v Liberci-Vratislavicích Petr Polda. "Je to hodně podprůměrné, velká díra do rozpočtu, ale není potřeba naříkat dopředu. Měsíc je ještě před námi," uvedl. Loni se na Sluníčku koupalo a slunilo za den až 1600 lidí, v červenci jich přišlo nejvíc 500.

Podprůměrná je sezona i pro městské koupaliště v Železném Brodu na Jablonecku. "Oproti loňsku je to bída. Nejsou tropické dny jako loni a počasí je proměnlivé. Ráno prší, odpoledne svítí. Maximem bylo asi 300 lidí," uvedl správce Libor Kochánek. Loni jich bylo i 1100 za den.

První sezonu je v provozu koupaliště v Turnově s tobogany a dalšími atrakcemi. V červenci ho navštívilo přes 17 tisíc lidí. "Na to, jaké bylo počasí, to je dobré," uvedl provozovatel městského koupaliště Jindřich Kořínek. "Chyběly takové průměrné dny, kdy by bylo 26 stupňů a přišlo 800 až 1000 lidí. Dvakrát jsme měli přes 2000 lidí, párkrát 1500. A pak jsme měli dny, kdy bylo 50 lidí nebo zavřeno," dodal.

Provozovatelé kempů hodnotí sezonu jako průměrnou. Proměnlivé červencové počasí s častými srážkami se projevilo jen na menším počtu stanujících rekreantů. "Je jich asi o třetinu méně," uvedl ředitel areálu na Kristýně v Hrádku nad Nisou na Liberecku Radek Petr. Na obsazenost chatek a penzionu počasí vliv nemělo, lidé si je zamlouvají dopředu. "Ti přijedou a chodí po výletech," dodal. Obdobné zkušenosti má i správce kempu ve Sloupu v Čechách na Českolipsku Vítek Černý. "Pokud není počasí vhodné ke koupání, náhradní program si lidé ubytovaní v chatkách najdou. Atrakcí je po okolí hodně," uvedl. I podle něj ubylo lidí, kteří přijeli stanovat. "Má to výhodu, že si stanaři snáze najdou v kempu místo, které jim vyhovuje," dodal Černý.

Za průměrnou považuje letošní sezonu Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, která provozuje kemp Klůček, lodní dopravu a dvě z pěti pláží jezera. "Lépe než v minulých letech je na tom lodní doprava, počet lidí na pláži i ubytovaných je průměrný," uvedl. Spokojenost vládne v autokempu Sedmihorky v Českém ráji. "Sezona jde báječně, počasí skvělé na koupání i výlety, prostě jak jinak by to mohlo být v nejlepším kempu v Čechách pro rodiny s dětmi," uvedl za kemp Roman Rákosník.

Červenec přál i provozovatelům turistických cílů. Státní hrady a zámky navštívilo přes 122 tisíc lidí, což je o 15 procent více než loni. Vyšší návštěvnost hlásí například i liberecká zoo nebo zábavní Centrum Babylon v Liberci. Jeho aqvapark měl meziročně skoro o třetinu více návštěvníků, návštěvnost lunaparku stoupla o 18 procent.

Autoři

Štítky koupaliště, koupání, Liberecký kraj, Radek Petr, Liberec, Česko, Regata Máchovo jezero, a.s., turistická atrakce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro koupaliště byl červenec podprůměrný. Naopak provozovatelé turistických atrakcí jsou spokojeni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.