Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plánovaný most pro Trojzemí se po 12 letech možná dočká realizace

Záměr postavit společný česko-německo-polský most pro Trojzemí nedaleko Hrádku nad Nisou se možná po 12 letech dočká realizace. Výstavba mostu pro pěší a cyklisty, který by měl propojit tři sousední země, zatím vázla na příliš složité legislativě a také kvůli problémům s financováním. Teď se zástupci příhraničních regionů Česka, Německa a Polska dohodli, že zaplatí projektovou dokumentaci a pak se budou snažit na výstavbu mostu získat dotace z evropských fondů. Novináře o tom informoval liberecký hejtman Martin Půta.

Podle Piotra Romana z Euroregionu Nisa je paradoxní, že jednodušší by bylo postavit v Trojzemí mosty tři, a to jak z hlediska stavební legislativy všech tří zemí, tak z hlediska čerpání dotací. Na dvoustranné projekty totiž Evropská unie dotace poskytuje, na třístranné však zatím nikoliv. Postavit jeden most by podle něj mělo být jednodušší a hlavně levnější. "Chceme ukázat, že to je možné a chceme dát příklad ostatním v Evropské unii," řekl Roman. Společný most by se tak mohl stát symbolem evropské integrace.

O výstavbě společného mostu na bodu Trojmezí se začalo mluvit už v roce 2004 u příležitosti vstupu Česka a Polska do schengenského prostoru. Při té příležitosti vyrostl nad Oldřichovským potokem dřevěný mostek, který propojil českou a polskou stranu. V plánu bylo, že ho do dvou let nahradí nový most, který spojí všechny tři země. V roce 2006 pak v rámci mezinárodního workshopu navrhli studenti podobu mostu, od té doby však projekt stál. Velkým problémem jsou rozdílné stavební předpisy v jednotlivých zemích, k výstavbě lávky bude navíc třeba uzavřít také mezinárodní dohody.

Přípravu projektu zkomplikovaly podle Půty také povodně v roce 2010. "Města měla trochu jiné starosti, než budovat turistickou lávku na Trojzemí," řekl. Dnes podle něj od zástupců z Hrádku nad Nisou, německé Žitavy i polské Bogatyně jednoznačně zaznělo, že projekt je pro ně prioritou, což podle Půty dá i regionům šanci projekt podpořit. Původní studii bylo navíc podle Půty nutné po povodních upravit. "Povodí chce, aby byl ten most výrazně výš, než byl původně navržen," vysvětlil hejtman. Navíc se podle něj staví vlastně tři různé projekty v jednu chvíli.

Náročná legislativa výrazně stavbu společného mostu prodraží. Jen náklady na projektovou dokumentaci se odhadují na 200 tisíc eur (5,4 mil.Kč), samotná stavba vyjde podle odhadů zhruba na další milion eur (27 mil.Kč). Město Hrádek nad Nisou, které je lídrem projektu, už vypsalo veřejnou soutěž na dodavatele projektové dokumentace. "Vítěz si musí najít odpovídající protějšky v ostatních zemích, protože každá země má jiné předpisy a jiné zákony a je třeba tu dokumentaci sjednotit," řekl hrádecký místostarosta Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny). Kdy by mohl most stát, si dnes netroufal nikdo odhadnout.

Autoři

Štítky Martin Půta, projekt, stavba, projektová dokumentace, Hrádek nad Nisou, Polsko, Česko, Německo, Piotr Roman, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plánovaný most pro Trojzemí se po 12 letech možná dočká realizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.