Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po Benátské míří do Vesce Pouštní bouře

Váleční veteráni chtějí v dětech probudit hrdost a zdravé vlastenectví. Ve sportovním areálu Vesec, kde teprve před pár dny skončil mamutí hudební festival Benátská!, pro ně uspořádají rekonstrukci novodobé vojenské operace a ukážou zásah při narušení Schengenského prostoru. „ Bez lidí připravených hájit svou zemi není svobody. Téma bezpečnosti je ve světě, ale i u nás, stále aktuálnější,“ upozorňuje účastník bojů v Perském zálivu, veterán František Gábor.

Moderní vojenská operace se odehraje na Dětský dni 27. srpna 2016. Společně ho chystá Československá obec legionářská s Libereckým krajem a bytovým družstvem SBD Sever. Tradici dne zasvěceného dětem obnovili družstevníci před čtyřmi lety. „Svou techniku a zásahy ukáže letos i státní a Saská policie, hasiči a záchranáři,“ připomněl za pořadatele šéf SBD Petr Černý.

Veteráni chtějí podle Gábora poukázat na to, že právě liberečtí chemici tvořili před 25 lety v Saudské Arábii základ elitní jednotky, jež poprvé od konce 2. světové války bojovala spolu s mezinárodní koalicí 28 zemí za svobodu a proti diktátu totalitní moci. „Odhodlaně jsme tehdy navázali na tradice bojovníků od Tobruku a Dukly,“ zdůraznil veterán Gábor.

Do rekonstrukce Pouštní bouře z ledna 1991 se zapojí ve Vesci zhruba 150 vojáků.  Napodobí střet koaličních partnerů s obrněnou jednotkou Irácké armády a elitní Republikánskou gardou. Do bojů zasáhnou čtyři tanky, dvěvozidla pěchoty, několik obrněných  transportérů, a také letouny Gripen a  helikoptéry AH-1 Cobra. Vojenští fanoušci si budou moci armádní techniku i v klidu prohlédnout, nebo si zařádit v airsoftové střelnici. Na děti čekají adrenalinové atrakce, vrtulník bude lákat návštěvníky k  letům.

„Děti si tak nejlépe uvědomí každodenní odvahu vojáků, policistů, hasičů a záchranářů,“ uvedl Michal Buzek z pořadatelské městské společnosti Elset. „Historická válečná bitva z konce války na Liberecku vloni přivedla do sportovního areálu na 15 tisíc lidí,“ podotkl.

Tisková zpráva | Foto Legionariliberec.cz

Štítky válečný veterán, František Gábor, Perský záliv, Schengenský prostor, Liberecký kraj, druhá světová válka, Petr Černý, Saúdská Arábie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Benátské míří do Vesce Pouštní bouře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.