Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do hradozámecké noci se poprvé zapojí hrad Bezděz a zámek Zákupy

Do hradozámecké noci se v Libereckém kraji poprvé zapojí hrad Bezděz a zámek Zákupy z Českolipska. Na Bezdězu se při sobotních nočních prohlídkách možná objeví strašidlo, v Zákupech se bude na zámku tančit. Novináře o tom dnes informovala regionální mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová.

Cílem hradozámecké noci je ukázat, že památky jsou živé domy, kde se něco zajímavého děje. Bezděz nabídne za tmy dvě netradiční kostýmové prohlídky s loučemi, při nichž návštěvníci možná uvidí strašidlo. Podle organizátorů akce může být v Purkrabství u Oldřicha z Chlumu, v Královském paláci u Václava II. či v klášterní hrobce. Součástí programu na Bezdězu je rytířské klání, které připomene letošní 700. výročí narození císaře Karla IV. Na nádvoří budou šermíři ve zbroji bavit diváky příběhem ze 14. století.

Zákupy chystají na sobotní hradozámeckou noc prohlídky vybraných interiérů zámku s ukázkou tanců od renesance po 19. století v podání souboru historického tance.

Do hradozámecké noci se zapojí i další čtyři hrady a zámky v kraji. Grabštejn u Hrádku nad Nisou na Liberecku bude návštěvníky lákat na nevšední prohlídky s příběhem nazvaným Je třeba zabít Valdštejna? Návštěvníci se prý dozvědí jedno strašlivé tajemství. Hrané noční prohlídky nabídne i zámek Hrubý Rohozec u Turnova v Českém ráji. Průvodci zámku ukážou, co vše se mohlo před takřka 100 lety přihodit při snaze ohromit Japonku letem v baloně. Průvodci v kostýmech budou i na nedalekém hradu Valdštejn, představí nejdůležitější majitele hradu.

Netradiční prohlídky budou v sobotu také na zámku a hradu Frýdlant na Liberecku. Interiéry hradu z poloviny 13. století budou nasvícené jen svíčkami, cestou prý potkají návštěvníci spoustu postav, jež by na Frýdlantu přes den jen těžko hledali. Součástí prohlídky je i ochutnávka pravých zámeckých koláčků, které se budou péct v kuchyni v původních kachlových kamnech.

Autoři | Foto Turistickyatlas.cz

Štítky Hrad Bezděz, Zákupy, zámek, Liberecký kraj, hrad, Národní památkový ústav, okres Česká Lípa, Václav II. Český, Karel IV. Lucemburský, Chlum, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do hradozámecké noci se poprvé zapojí hrad Bezděz a zámek Zákupy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.