Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Preciosa přispěje na stipendia pro sklářské technology

Sklářská společnost Preciosa přispěje na stipendia pro budoucí sklářské technology. O tento maturitní obor vyučovaný na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě by se tak měl už od nadcházejícího školního roku rozrůst stipendijní program Libereckého kraje. Rozšíření programu musí ještě schválit krajské zastupitelstvo, které se sejde příští úterý.

V současné době kraj podporuje 15 oborů, pokud zastupitelé rozšíření schválí, bude jich 16. Motivační stipendium zavedl Liberecký kraj před šesti lety pro studenty učňovských oborů zejména z oblasti strojírenství nebo stavebnictví, podporuje i budoucí skláře nebo optiky. Studenti mohou získat měsíčně 250 korun v prvním ročníku, 300 ve druhém a 500 Kč ve třetím a ve čtvrtém ročníku 300 korun, navíc za každé pololetí dalších 1000 korun prospěchového stipendia. Za dobu studia je to až 16.500 korun nebo 21.500 v maturitním oboru. Na stipendium mají nárok všichni studenti ve vybraných oborech, podmínkou je docházka bez neomluvených absencí a dosažený průměr známek.

Podle mluvčí kraje Markéty Dědkové jen za poslední čtyři roky vyplatil Liberecký kraj na stipendiích více než osm milionů korun. Preciosa není první firmou, která se do programu zapojila. Už na začátku letošního roku se kraj dohodl na spolupráci se zemědělským podnikem ZOD Brniště. Cílem projektu je propagace zemědělských oborů. Díky tomu byly do stipendijního programu zařazeny také obory Zemědělec-farmář a Agropodnikání, kde také polovinu nákladů na stipendia platí ZOD Brniště. Studentům firma nabídla i odborné praxe a stáže. "Podobně by se měla do programu zapojit krajská společnost Silnice LK," doplnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Stipendijní program Libereckého kraje už pomohl některé učňovské obory zachránit. Třeba obor sklář - výrobce a zušlechťovatel skla před šesti lety studovalo pět žáků, letos jich bylo díky podpoře 25. "Mezi úspěšné obory lze zařadit i obory elektrikář, nástrojař nebo strojní mechanik, kde skutečně dochází k nárůstu počtu žáků," řekl vedoucí krajského odboru školství Leoš Křeček. Jsou podle něj ale obory, kde ani stipendia nefungují. Malý zájem je o obory zedník a malíř-lakýrník. Obor slévač musel být dokonce z programu vyřazen, protože se ho několik let nepodařilo otevřít a byl vymazán z rejstříku.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Preciosa, Železný Brod, Martin Půta, Silnice LK a.s., ZOD Brniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Preciosa přispěje na stipendia pro sklářské technology  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.