Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do prostupného bydlení v Liberci se zapojí dvě ubytovny

Do systému prostupného bydlení v Liberci se zapojí první dvě ubytovny, které splnily podmínky radnice. Pomohou městu s ubytováním lidí, kteří nemají přístřeší nebo žijí v nevyhovujících podmínkách. Město několik měsíců sledovalo, zda ubytovny splňují podmínky takzvané sociálně zodpovědné ubytovny.

"Musely umožňovat sociální práci na ubytovně, což není v Liberci zdaleka automatické. Jsou ubytovny, kam třeba nesmí přijít pracovníci Člověka v tísni," uvedl Langr. To je přitom pro město zásadní podmínka. "Protože s tím klientem se musí dál pracovat," dodal. Podle Langra pracovníci města také zjišťovali, jaké jsou na ubytovnách podmínky pro vaření, praní či zda nabízené pokoje vyhovují prostorově.

Podmínky podle něj splnily ubytovna v centru v ulici Na Svahu a jedna ve čtvrti Františkov. Obě provozuje společnost Ubytování Liberec. Město podle Langra obě zapojí ve třístupňovém systému do prvního, což je takzvané krizové bydlení. Další dva stupně znamenají bydlení v klasických bytech, kdy lidem zařazeným do projektu pomáhají zvládat problémy terénní pracovníci. V tréninkovém druhém stupni získají klienti bydlení na půl roku. Pokud se osvědčí, dostanou smlouvu na delší dobu. Výsledkem by mělo být, že budou schopni platit své závazky spojené s bydlením.

Do druhého stupně postoupilo v Liberci asi pět klientů. I pro ten se podařilo městu získat ke spolupráci soukromou firmu, Realbyt. Jednatel firmy Rudolf Gabčan už dříve řekl, že to pro ně není nic nového. "Máme dům na Hodkovické ulici. To, co nazývají prostupným bydlením, provádíme od doby, co jsem dům koupil od města. To znamená od roku 2004," uvedl. Podle něj tímto způsobem funguje devět bytů, po dokončení opravy domu v jiné části města bude schopen nabídnout dalších 12 bytů.

Projekt prostupného bydlení zahájila radnice loni v prosinci. Cílem je pomoci lidem, kteří nemají šanci se sami uplatnit na komerčním trhu s byty, například kvůli kaucím, a dlouhodobě žijí v ubytovnách či na ulici.

Autoři

Štítky ubytovna, bydlení, Liberec, dům, Člověk v tísni, Františkov (Velké Kunětice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do prostupného bydlení v Liberci se zapojí dvě ubytovny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.