Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dva pokoje hotelu Ještěd se postupně vracejí do původní podoby

Dva pokoje hotelu Ještěd se postupně vracejí do původní podoby. Část vybavení, jako noční stolky nebo křesílka, prošla obnovou. Postele ale navrhoval autor původních interiérů Otakar Binar nové, aby víc odpovídaly současným nárokům hostů. Jsou širší a vyšší, protože ty původní byly opravdu nízké. Hlavně je to dvoupostel, která je v kuse, předtím byly postele jen spojené k sobě a uprostřed vznikala tvrdá mezera, teď je to široká pohodlná postel.

"Pokoje jsou zajímavé tím, že jsou vybavené původními detaily a drobnostmi, které se podařilo zachovat. To jsou třeba Binarovy lampičky, jsou tam původní madla podél zdí. A to všechno si budou moci lidé prohlédnout při oslavách 17. září, kdy budou pokoje otevřené," uvedla Milena Lánská ze spolku Ještěd 73. První etapa obnovy pokojů stála podle ní 274 tisíc korun, většinu zaplatily Liberecký kraj a Hotel Ještěd, zhruba 70 tisíc korun přidali dárci. "Do oslav bychom chtěli stihnout ještě další část a to je nábytková stěna, už je u dodavatele na opravě a my teď musíme sehnat dalších 60 tisíc korun, pokud možno co nejdříve," dodala.

Základní kámen hotelu a vysílače Ještěd byl položen před 50 lety, veřejnosti slouží od roku 1973. Patří k nejoriginálnějším architektonickým dílům v Česku. Stavba je národní kulturní památkou a lidé ji zvolili českou stavbou 20. století. Liberecký kraj usiluje o zapsání Ještědu na seznam památek UNESCO. Vlastníkem hotelu a vysílače jsou od roku 2000 České Radiokomunikace, které Ještěd získaly za 85 milionů korun. "Od té doby se do něj investovalo dalších 60 až 70 milionů korun," řekl dnes Tomáš Sova z Českých Radiokomunikací.

V současnosti se pracuje na přípravě obnovy celé památky a stavebně-historickém průzkumu. Spolek hledá architekta, který by zpracoval projektovou dokumentaci pro stavební povolení. "To bychom chtěli mít do konce příštího roku," řekl Sova. Náklady rekonstrukce se předběžně odhadují na 200 až 400 milionů korun. Objekt po více než 40 letech provozu není v dobrém stavu. Renovaci nutně potřebuje plášť, kterým zatéká, dožilé jsou inženýrské sítě, vyřešit je třeba nebezpečný ochoz a rozpadající se betonové nájezdy. Rekonstrukce by ale měla památce zajistit například i bezbariérový přístup.

Autoři

Štítky Ještěd, hotel, Otakar Binar, České Radiokomunikace, Liberecký kraj, Česko, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva pokoje hotelu Ještěd se postupně vracejí do původní podoby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.