Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vydařená sezona. Liberecká zoo má letos zatím nejvíc návštěvníků od roku 2007

Zoologická zahrada v Liberci letos z pohledu návštěvnosti zažívá nejlepší sezonu od roku 2007. K 23. srpnu si ji prohlédlo 305 234 lidí, což je o 65 700 více než loni. Novinářům to dnes řekl ředitel zoo David Nejedlo. V roce 2007 měla zahrada na konci srpna ještě zhruba o 14 000 návštěvníků více.

Za letošní vysokou návštěvností je podle ředitele zejména vydařené léto. Prázdninové měsíce tvoří až polovinu celoročních tržeb zahrady. "Sešlo se několik aspektů. Jeden z nich je, že je skvělé počasí na výlety a návštěvy venkovních areálů," uvedl ředitel. Během léta lidé také mohli v zoo vidět dvě mláďata bílých tygrů, v Liberci se je podařilo odchovat po čtyřech letech. "Z hlediska návštěvnosti se narodila v ideální čas," řekl Nejedlo. Mláďata sice přišla na svět už na konci února, v expozici jsou ale až od konce května. Před čtyřmi lety je mohli lidé vidět až na podzim. Podle ředitele se na růstu návštěvnosti zřejmě také projevila situace ve světě v souvislosti s teroristickými útoky.

Pro zoo nadprůměrná sezona znamená, že se nedostane do finančních problémů jako loni. Vedení zahrady muselo v minulém roce kvůli nízké letní návštěvnosti požádat město a kraj o mimořádnou pětimilionovou dotaci, jinak by nebylo schopno hradit mzdy nebo faktury. "My ten rok zvládneme v podstatě jen díky nadprůměrné návštěvnosti, ale to je málo. Taková konstelace a návštěvnost se bude těžko opakovat dál," řekl ředitel. Podle něj se poslední roky musejí vyrovnávat s podfinancováním a rezervní zdroje už jsou vyčerpané. Zoo by podle ředitele potřebovala, aby na dotacích od města, případně kraje získala ročně o pět milionů korun více.

Zoo je příspěvkovou organizací města a patří pod ni také Centrum pro zvířata v nouzi Archa, Středisko ekologické výchovy Divizna a také Kulturní centrum Lidové sady. Ročně hospodaří organizace se zhruba 100 miliony korun. Letos od magistrátu dostane na provoz víc než 31 milionů, zbytek si musí sehnat sama. Zhruba třetinu svého rozpočtu vybere na vstupném, zbytek získává z doplňkových služeb, dotací, grantů a darů.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky zahrada, Liberec, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydařená sezona. Liberecká zoo má letos zatím nejvíc návštěvníků od roku 2007  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.