Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Udělal by to každý, říká mladík, který zachránil chlapce na koupališti. Bez jeho pomoci by nepřežil

Křik, malý chlapec pod hladinou vody a všudypřítomný zmatek. To je reálný obrázek situace, která se odehrála na koupališti na Javorníku během pátečního odpoledne. Na poslední prázdninový víkend nejspíš nezapomene rodina malého Richarda ani jednadvacetiletý David Puchýř. Právě díky jeho pohotové reakci, kdy bez váhání vytáhl bezvládné tělo malého chlapce z vody, neskončilo páteční odpoledne tragédií.

„Po ani ne hodině, kdy jsme se opalovali, jsme zaregistrovali křik paní z druhého konce vodní nádrže se slovy "Ríšo!”, kdy malý chlapec ležel ve vodě bez známky života a paní, která se ho snažila nadzvednout, si první okamžiky myslela, že si kluk dělá legraci a schovává se pod hladinou,“ vzpomněl mladík a dodal: „Během mžiku paní došlo, že kluk si bohužel srandu nedělá, ale že se topí a nejeví známky života.“

Mladík bez váhání skočil do vody a chlapce, který kvůli náhlým zdravotním komplikacím upadl do bezvědomí, vytáhl na břeh. „Vysadil jsem ho na břeh, vylezl z vody, stabilizovali jsme ho společně s ostatními přihlížejícími a babičkou chlapce, do polohy na zádech, ale chlapec stále nejevil známky života a tady už i mě začal opouštět věčný optimismus,“ doplnil David Puchýř.

V moment, kdy chtěl zahájit srdeční masáž, začal malý chlapec slabě dýchat. „Během pár sekund tuším i něco žblebkl a potvrdil tak svoji duchapřítomnost. Všem se podvědomě neskutečně ulevilo. Do teď nechápu, jak je možné, že se “sám od sebe” po pár sekundách na břehu probral. Bez masáže srdce,“ dodal zachránce. V ten moment už jeho přítelkyně volala zdravotnickou záchrannou službu. Právě až od záchranářů se dozvěděl, že malému Ríšovi zachránil život. Poděkování si tak vysloužil nejen od záchranářů, ale také od rodiny chlapce.

„Nechci ani domýšlet, co by následovalo, kdyby tam David nebyl. Nešťastnou shodou náhod jsem zrovna odešel dětem pro pití. Za to, co udělal, mu budeme vždycky vděční,“ řekl strýc malého chlapce Roman Šotola.

Podle Davida Puchýře by to samé udělal každý. „Myslím si, že nikomu nedovolí přirozený pud přihlížet na situaci, kdy někdo bojuje o život a jen tak nečinně přihlížet, ale na druhou stranu také věřím, že ne každý se zúčastní dobrovolně,“ uzavřel.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Javorník, koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Udělal by to každý, říká mladík, který zachránil chlapce na koupališti. Bez jeho pomoci by nepřežil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.