Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberecká zoo po více než čtvrtstoletí přestane chovat pižmoně

Zoo v Liberci po více než čtvrtstoletí přestane chovat pižmoně, který jako druh ohrožený vyhubením patří do Evropského záchranného programu. Hlavním důvodem je to, že těchto statných sudokopytníků je v umělých odchovech málo a nedaří se je množit. Podle hlavního zoologa v Liberci Luboše Melichara se místo nich začnou věnovat chovu koně Převalského.

Ve volné přírodě žije pižmoň v severoamerické arktické tundře, od roku 1917 je jeho lov zakázán. Liberec tato statná zvířata vážící až 400 kilogramů choval od roku 1989. V minulosti zde byl pár, který se množil. Posledních pět let však byl ve výběhu jen jeden samec, až letos se podařilo získat zoo alespoň jednu samici. "Tato zvířata jsou nedostupná a nedají se sehnat," uvedl Melichar. V evropských zoo je podle něj pižmoňů málo a nedaří se je množit. "Nedaří se to proto, že je to zvíře, které má obrovské sociální nároky. Když to děláte v páru, tak je to špatně," míní zoolog. Samec podle něj potřebuje mít více samic, dát dohromady větší skupinu je ale podle Melichara nemožné. Liberec neuspěl ani při snaze získat pižmoně z Grónska. O rozmnožení současného páru se proto pokoušet nebude. "Po zkušenostech, co máme, víme, že to fungovat nebude," dodal zoolog.

Liberec své pižmoně nabídne jiným zoo a výběh upraví za několik set tisíc pro potřeby ohroženého koně Převalského. "Hotové by to mělo být do jara, do začátku návštěvnické sezony," uvedl ředitel zahrady David Nejedlo.

Koně Převalského objevil v 19. století v Mongolsku ruský cestovatel Nikolaj Prževalskij. Podle Mezinárodní unie na ochranu přírody tito koně, které člověk nikdy nedomestikoval, kdysi obývali euroasijskou step od Číny po Ukrajinu. Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před 40 lety. Dnes je na světě asi 2000 kusů. Ke světové špičce v jejich chovu patří pražská zoo, od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. Ve spolupráci s českou armádou přepravila z Česka do Mongolska na dvě desítky koní. Kromě Prahy chovají tyto koně v zemi pouze dvě jiné zahrady. Liberec se chce zaměřit na takzvanou linii A, která v České republice dosud není. Těchto koní je na světě asi 100. "Nejsou vzácnější ani lepší. Od majoritní M-linie se liší v tom, že se věří, že je prostá vlivu mongolských koníků," uvedl Melichar. Liberec chce získat tři klisny a jednoho hřebce. Chov by neměl být vázaný jen na expozici zahrady, podle Nejedla jednají o vytvoření zázemí na pastvinách v blízkosti Liberce.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Liberec, zahrada, Česko, Mongolsko, Armáda České republiky, ZOO Praha, Čína, Ukrajina, Nikolaj Michajlovič Prževalskij, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo po více než čtvrtstoletí přestane chovat pižmoně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.