Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Před libereckou radnicí se demonstrovalo. Několik desítek lidí vyjádřilo nesouhlas s utrpením zvířat

Na Náměstí Dr. E. Beneše v Liberci se v pondělí odpoledne sešlo několik desítek demonstrantů, aby vyjádřilo nesouhlas s utrpením, které každý rok podstupují miliony zvířat během přepravy do jiných zemí. Na místě byly promítány nedávno zveřejněné záběry z dlouhých transportů z evropských zemí, včetně České republiky, do Turecka. Návštěvníci se během akce fotili s transparenty a podepisovali petici za zákaz transportů hospodářských zvířat do zemí mimo Evropskou unii. Demonstrace v Liberci byla pořádána členy spolku OBRAZ - Obránci zvířat.

"O problematice přepravy hospodářských zvířat jsem toho ještě donedávna moc nevěděl. Netušil jsem, že jsou zvířata přepravována do stovky, mnohdy i tisíce kilometrů vzdálených zemí, kde neexistují zákony na jejich ochranu. Jsem přesvědčen, že jediným důvodem, proč se Česká republika podílí na tomto krutém obchodu, je neinformovanost občanů. Po zhlédnutí otřesných záběrů, které byly pořízeny v letošním roce během transportů zvířat z České republiky do Turecka, jsme se rozhodli připojit se v Liberci k akcím, které se konají po celém světě, a dát tak najevo náš nesouhlas s tímto krutým obchodem," řekl vedoucí liberecké regionální skupiny spolku OBRAZ - Obránci zvířat a organizátor Světového dne v Liberci Erik Šimek.

Právě 29. srpna se poprvé uskutečnil Světový den s názvem Zvířata nejsou zboží k přepravě. Právě tento den se snaží upozornit na to, že miliony hospodářských zvířat se každým rokem přepravují křížem krážem po zeměkouli ve stísněných podmínkách bez dostatku krmiva, vody a odpočinku. Přepravují se i zvířata nemocná, zraněná, příliš mladá či vysokobřezí.  Dopravní prostředky bývají přeplněné a špatně vybavené. „To vše zvířatům způsobuje nesmírné utrpení či dokonce smrt. Navíc se mnoho zvířat vyváží ze zemí s právní ochranou, například z ČR, do zemí bez právní ochrany, například do Turecka, kde je po strastiplné cestě čeká velmi hrubé zacházení a brutální porážka bez omráčení. Obchodování se živými jatečními zvířaty, které vyžaduje jejich přepravu na dlouhé vzdálenosti, je zbytečné a mělo by být nahrazeno obchodováním s masem,“ dodala Romana Šonková z Compassion in World Farming v ČR.

V České republice svými akcemi v Praze a v Liberci podpořily Světový den organizace Compassion in World Farming, Společnost pro zvířata – ZO ČSOP, Farma Naděje a OBRAZ s podporou Nadace na ochranu zvířat, Slepice v nouzi a Svobody zvířat.

Štítky Liberec, Česko, Turecko, hospodářské zvíře, Evropská unie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před libereckou radnicí se demonstrovalo. Několik desítek lidí vyjádřilo nesouhlas s utrpením zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.