Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Frýdlant je už podruhé historickým městem Libereckého kraje

Frýdlant se už podruhé stal historickým městem Libereckého kraje. Peníze, které s oceněním získal, vrací zpět do památek. Stotisícový šek od ministerstva kultury už radnice použila na zaplacení obnovy unikátního náhrobku Redernů v kostele Nalezení sv. Kříže. Stejnou částku teď město získalo i od Libereckého kraje. Půjdou na projektovou dokumentaci komunitního centra, doplnil starosta.

Komunitní centrum by mělo vzniknout v domě na nároží náměstí T.G. Masaryka a Děkanské ulice, kde dnes sídlí Místní akční skupina Frýdlantsko (MAS). "Peníze použijeme na projektovou dokumentaci rekonstrukce tohoto domu. Je to vlastně poslední objekt města, kde nám významně chybí ho opravit a dát dohromady statiku," řekl starosta Dan Ramzer (ODS). Část objektu je dnes podle něj v komerčním pronájmu, měly by se tam ale rozšířit služby pro sociálně slabé, poradenství a podobně. "Chceme do toho objektu masivně investovat a chceme, aby se daleko víc využíval," dodal.

Centrum Frýdlantu je už přes 20 let městskou památkovou zónou především díky svému středověkému uspořádání, které se zachovalo dodnes. Cenné jsou i renesanční a barokní domy na náměstí a řada objektů v okolních ulicích. Jádro města je obklopeno městskými hradbami. Do obnovy památek město masivně investuje. Od roku 2010 do nich šlo přes 75 milionů korun. Největší akcí byla rekonstrukce náměstí, která stála 40 milionů korun, dalších 27 milionů dalo město do revitalizace někdejšího špitálu, kde je dnes městské muzeum.

Už od roku 2011 se pracuje na obnově mramorového náhrobku Redernů v kostele Nalezení sv. Kříže. Monument ze čtyř druhů mramoru patří k cenným památkám a v Česku nemá zřejmě svými rozměry a použitým materiálem obdoby. Teď restaurátorka čistí zašlý povrch mramoru, musí zajistit uvolněné kamenné části, ošetřit a zakonzervovat jejich povrch. Následovat bude zlacení nápisů na mramorových deskách ryzím plátkovým zlatem. Celá oprava bude stát 128 tisíc korun a z velké části je platí město Frýdlant. "Sto tisíc půjde právě z výhry v krajském kole soutěže historické město roku, zbylých 28 tisíc korun je příspěvek ministerstva kultury," dodal Ramzer.

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky Frýdlant, Liberecký kraj, Ministerstvo kultury České republiky, dům, Dan Ramzer, Tomáš Garrigue Masaryk, ODS, Frýdlantsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant je už podruhé historickým městem Libereckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.