Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec jako džungle. S trávou jsme letos zápasili marně, přiznává město

Každý Liberečák si k tomuto tématu může říct své a nic pozitivního to nejspíš nebude. Že je to letos se sekáním trávy spíš horší, vidí každý sám. Město teď samo přiznalo, že mu tráva přerostla přes hlavu. Teď pracuje na tom, aby to příští rok v Liberci vypadlo úplně jinak než letos.

„Letos proti nám stálo počasí. Podle informací z meteorologické služby měl červen 21 deštivých dnů a červenec 23. To nám znesnadňovalo a výrazně pozdrželo sečení. Přitom se nám do konce května, kdy byly klimatické podmínky ještě přívětivé, podařilo posekat všechna liberecká sídliště. Vloni se sekalo méně, ale byla sucha, takže to nikomu tolik nevadilo. Letos sekáme nepřetržitě od dubna, pokud zrovna neprší, ale vegetace po dešti roste rychleji. V tuto chvíli se situace již zklidňuje, prší méně a o to více se seká,“ vysvětlila náměstkyně primátora pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolína Hrbková.

Podle ní v některých chvílích Technické služby ani neměly dostatek lidí na sekání a úpravu veřejných prostranství. „Jsme si toho vědomi a uděláme všechno pro to, aby se v příštím roce taková situace neopakovala. S klimatem si neporadíme, ale na změnách ve fungování technických služeb pracujeme a věříme tomu, že všechny práce příště proběhnou už tak, jak mají,“ řekla Hrbková.

Sekání zkomplikoval i kůrovec. Ten se už nedrží pouze v lesích, ale napadá i stromy ve městě. Magistrát tak musel nechat pokácet řadu stromů, s čímž v plánu nepočítal.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, tráva, džungle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Ten, kdo seká na zahradě trávu, tak ví, že roste jako divá a nejen tráva. Přiroda si zřejmě vynahrazuje loňské léto. Běžně se pohybuji po městě a stále vidím pracovníky někde sekat, takže Technickým není co vytknout, fakt se snaží. Ale jak přimět soukromníka, aby posekal, co jeho je, to opravdu nevím. Konkrétně parčík v Metelkově ulici, který záhadně patří fy IBERUS s.r.o. , který nebyl letos sekán ani jednou, zatímco přilehlé pozemky s farou a kostelem patřící téže firmě ano. Má město nějaké pravomoci donutit majitele posekat 1 m vysoké bodláky? Nebo alespoň posekat za něj (tak jako bývalou textilanu) a naúčtovat mu to.

Čtvrtek, 15. září 2016, 12:14Odpovědět

Liberec jako džungle. S trávou jsme letos zápasili marně, přiznává město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.