Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zchátralý zámek Stvolínky bude v sobotu mimořádně přístupný

Zchátralý zámek Stvolínky na Českolipsku bude v sobotu mimořádně přístupný veřejnosti. Do jedné z nejohroženějších památek Libereckého kraje se zatím mohou lidé podívat jednou za rok. Do budoucna by se to ale mělo změnit, jeho postupná obnova začala před čtyřmi lety. Cílem je přeměnit zámek na kulturní centrum obce. "Zatím je to ale hudba daleké budoucnosti," uvedla.

Zámek se čtyřmi křídly postavený v polovině 17. století na místě tvrze patřil v minulosti převážně církvi, byl i letní biskupskou rezidencí. Po druhé světové válce začala památka chátrat. Patřila zemědělskému družstvu, sloužila i jako depozitář muzea a archivu. Obnova zámku začala teprve před čtyřmi lety po vyjasnění vlastnických vztahů. Do té doby nebylo jasné, zda ho znovu nezíská církev. Zámek potřebuje kompletní obnovu, na tu ale obec jako vlastník nemá peníze. Ročně hospodaří se čtyřmi miliony. "Investovat se musí kolem 200 milionů korun," uvedla starostka Stvolínek Pavlína Ištoková.

Obec dává do obnovy zámku asi desetinu svého rozpočtu, další peníze získává od ministerstva kultury díky zařazení památky do programu záchrany architektonického dědictví a dotacemi přispěl i Liberecký kraj. "Zatím se vše investovalo do střechy," uvedla starostka. Od roku 2013 se na její opravu vynaložilo skoro 4,9 milionu korun. Podle starostky by rekonstrukci střechy chtěli dokončit v příštím roce. "Potřebujeme ještě 4,5 milionu korun. Od kraje máme na příští rok slíbenou třímilionovou dotaci," uvedla starostka. Pak by na řadu měla přijít okna, kterých je na zámku několik desítek. To by mělo zabránit dalšímu chátrání památky.

Interiér je podle starostky směsicí různých stylů. "Jsou tam tři podlaží. Spodní je ve stylu novogotiky, střední, nejkrásnější, je renesanční, vrchní půdní prostory jsou barokní," uvedla starostka. V jednom křídle je podle ní patrný i socialistický styl. V sobotu se návštěvníci při komentovaných prohlídkách dostanou do dvou pater. Akci organizuje spolek Zámek Stvolínky. "Pomáhá nám s propagací zámku, aby se o něm vědělo," řekla starostka. Součástí sobotní akce je i kostýmní uvedení nedokončené a méně známé Mozartovy opery Zaide v podání sólistů a orchestru složeného ze studentů Pražské konzervatoře a HAMU.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky zámek Stvolínky, zámek, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, druhá světová válka, Ministerstvo kultury České republiky, Pražská konzervatoř, Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění, styl, Stvolínky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zchátralý zámek Stvolínky bude v sobotu mimořádně přístupný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.