Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký kraj chystá rekonstrukci druhé budovy bývalého "výzkumáku"

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci i druhé z budov bývalého VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Těsně před volbami vypsal soutěž na zpracování projektové dokumentace. Náklady na rekonstrukci bývalého objektu dílen se předběžně odhadují na 180 až 190 milionů korun. Objekt má téměř 20 tisíc metrů čtverečních využitelných ploch. Vzniknout by v něm měly kanceláře, ale také garáže, restaurace, podnikatelský inkubátor, archivy a sklady, uvádí se ve věstníku veřejných zakázek.

Liberecký kraj koupil bývalé budovy VÚTS včetně přilehlých pozemků na podzim 2014. Za areál o rozloze přes 11 tisíc metrů čtverečních zaplatil bezmála 125 milionů korun. V bývalé administrativní budově postavené ve 30. letech minulého století ve stylu funkcionalismu s prvky art deco a expresionismu podle projektu architekta Oskara Baudische vzniká Evropský dům. Na rekonstrukci za 93 milionů korun se pracuje, objektu z 20. let minulého století má vrátit jeho výjimečnost. Práce by měly skončit příští rok v březnu.

Pro větší objekt bývalých dílen bude rozhodující ekonomika celého projektu, který by neměl provozními náklady zatížit krajský rozpočet. "Rádi bychom tam ponechali podnikatelský prostor, který teď funguje. Je tam tiskárna, dlouholetý dobrý nájemce. Rádi bychom tam vytvořili i něco jako inovační centrum, podnikatelský inkubátor," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Podle Luboše Nováka, majitele společnost MemBrain, která ve Stráži pod Ralskem vybudovala inovační centrum zaměřené na membránové technologie, by inovační centrum mělo pomoci objevovat mladé nadané lidi a zprostředkovat jim spolupráci s průmyslovými podniky.

Cílem projektu je podle hejtmana také revitalizovat okolí krajského úřadu, protože příjezd k úřadu ani přístup pro pěší nejsou ideální. Problémem je i nedostatek parkovacích ploch v okolí úřadu, v plánu je proto výstavba pakovacího domu. Kraj rovněž jedná s městem o odkoupení léta zanedbávaného lesíka v těsném sousedství, který by rád nechal zkultivovat. Magistrát požaduje tržní cenu, krajské zastupitelstvo by o jeho koupi mělo jednat na svém posledním jednání před volbami na konci září. "Budu zastupitele přesvědčovat, abychom to za ty 2,5 milionu korun koupili, abychom z toho udělali parčík," řekl Půta.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, rekonstrukce, projekt, Martin Půta, Luboš Novák, Starostové a nezávislí, Ceny Oscar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chystá rekonstrukci druhé budovy bývalého "výzkumáku"  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.