Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Konec chátrání Lesáku? Město chce koupaliště opravit a příští rok otevřít veřejnosti

Lesní koupaliště se konečně dočká rekonstrukce. Radní tento týden schválili projektový záměr na revitalizaci "Lesáku", která by měla zajistit opravení betonové vany. Ta bude propojena s čistící lagunou, osázenou speciálními rostlinami a řasami. Rekonstrukce má proběhnout příští rok a opravené koupaliště by tak mělo začít sloužit veřejnosti už během příští sezony.

„Jde o variantu, která je nejlevnější, která má jednoduché stavební řešení a se kterou není spojená náročná legislativa. Tuto variantu navíc v dotazníkovém řešení realizovaném v roce 2012 preferovali i sami Liberečané,“ popsal náměstek primátora Jan Korytář (Změna). Podle něho zaplatí rekonstrukci město kompletně ze svého rozpočtu. Celá revitalizace by se měla vejít do 8 milionů korun. „I když jsme se snažili dotace najít, na tento projekt se to nepodařilo. Našli jsme ale variantu, kterou si město může dovolit, a věřím, že Liberečané budou spokojení,“ poznamenal Jan Korytář.

Rekonstrukci slibovalo už i minulé vedení města. Areálu měli doplnit také naučné stezky, toalety, informační centrum, přednáškový sál a kancelář Městských lesů. Na Lesním koupališti mělo vyrůst také víceúčelové sportoviště. Čistou vodu měla zajišťovat kořenová čistička.

Lesní koupaliště, rozestavěné již v období druhé světové války, získal i s pozemkem Národní tělovýchovný výbor v Liberci. V srpnu roku 1945 byly zahájeny stavební práce na úpravách příjezdové cesty, parkoviště, stavbě kabin a restaurace. Areál je uzavřený od roku 2007. V srpnu 2010 zničil požár budovu šaten a sociálního zázemí. Na místě zbyl pouze betonový sokl. Posledním provozovatelem koupaliště byla Ještědská sportovní s. r. o.

Koupaliště vyzděné z kamenů tvořil padesátimetrový bazén s šesti plaveckými drahami. Bazén byl rozdělen pro plavce s maximální hloubkou 4,80 metrů a neplavce s hloubkou 1,20 metrů. Průtočný bazén byl napájen vodou z Jizerského potoka.

Pamětníci vzpomínají, že voda byla ledová, avšak křišťálově čistá. Koupaliště bylo vybaveno šatnami, sprchami, kioskem s občerstvením a dětským koutkem, který byl z části umístěn v rozsáhlém brouzdališti. Součástí areálu bylo též volejbalové hřiště. 

Lesní koupaliště

Pondělí, 8. července 2013, 12:00

DSC04914
Škoda ho

Foto

Štítky koupaliště, Jan Korytář, druhá světová válka, rekonstrukce, revitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec chátrání Lesáku? Město chce koupaliště opravit a příští rok otevřít veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.