Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci vyvinuli kosmetiku pro domácnost s nanočásticemi. Chrání podlahy i nábytek

Vědci Technické univerzity v Liberci ve spolupráci s firmou Pikatec vyvinuli prostředek pro domácnost s využitím nanočástic. Výsledkem dvouletého výzkumu je kosmetika s názvem Home, šetrná k životnímu prostředí. Slabá vrstva prostředku zajišťuje dlouhodobou ochranu povrchů podlah, nábytku i spotřebičů, chrání je před ušpiněním i mechanickým opotřebením. Testy ukázaly, že se při jeho použití až o 80 procent snižuje potřeba mytí a tím i spotřeba drahých čisticích prostředků. Novinářům to dnes řekl vedoucí výzkumného týmu Petr Louda.

A jak to funguje? "Jednoduše se po úklidu nanese příslušná politura ve velmi tenké vrstvě na materiál či nábytek, který se má dlouhodobě ochránit, po chvíli se lehce rozleští a nechá vytvrdnout. To je vše," řekl Louda. Takto chráněný povrch se méně špiní, není potřeba tak často uklízet, domácnost navíc výrazně ušetří, protože spotřebuje méně čisticích prostředků. Například na zahradním nábytku vydrží ochranná vrstva rok, v interiérech třeba na kožené sedačce i dva roky, slibují vědci. "Jde o celou řadu produktů, protože není možné použít na všechny povrchy stejný prostředek," upozornila Karolína Borůvková z výzkumného týmu.

Každý materiál má pod mikroskopem velmi členitý porézní povrch, právě v těchto nerovnostech se dlouhodobě usazuje špína, mastnoty, jiné nečistoty a tím vzniká ideální živná půda pro bakterie. Politura, kterou v libereckém ústavu pro nanomateriály vyvinuli a patentovali, póry v materiálu uzavře. "Povrch odpuzuje vodu, mastnotu i prach a má i antibakteriální účinky," doplnil Alexandr Filippov z firmy Pikatec. Použité nanočástice oxidu křemíku, titanu či zirkonu jsou velmi tvrdé a chrání navíc povrch před mechanickým poškozením.

Liberecká univerzita se výzkumu a vývoji v oblasti nanovláken, nanomateriálů a nanotechnologií věnuje řadu let. V roce 2004 vyvinula jako první na světě technologii, která umožňuje průmyslovou výrobu nanovlákenných netkaných materiálů. Na univerzitě se vyučuje i obor zaměřený na tkáňové inženýrství, který propojil nanovlákenné materiály s biologickými aplikacemi. Vědci v Liberci mimo jiné vyvinuli třeba nový nanovlákenný materiál pro umělé cévy, který výrazně snižuje riziko krevních sraženin.

Autoři | Foto TUL

Štítky Liberec, nábytek, materiál, Petr Louda, kosmetika, podlaha, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci vyvinuli kosmetiku pro domácnost s nanočásticemi. Chrání podlahy i nábytek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.