Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký hejtman ve středu ocenil šest osobností za zásluhy o kraj

Taťána Janoušková, která se zasloužila o výstavbu kamenného hospice v Libereckém kraji, obdržela ocenění Pocta hejtmana 2016. Spolu s ní cenu převzalo dalších pět osobností. Ocenění uděluje hejtman lidem, kteří se zasloužili o dobré jméno Libereckého kraje doma i ve světě. Čestné uznání a zlatý dukát uděloval hejtman od roku 2006 vždy u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa 28. října, letos se slavnost uskutečnila o měsíc dříve. Důvodem jsou volby, řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Oceněná Janoušková je průkopnicí a provozovatelkou terénní hospicové péče v Libereckém kraji, v roce 2009 založila Hospicovou péči svaté Zdislavy, která nejprve fungovala jako terénní péče a od letošního roku zajišťuje i provoz kamenného hospice v Liberci. Hejtman včera ocenil také Františka Fediuka, významného pedagoga a vědce, který svůj život zasvětil geologii.

Ocenění dostala také Marta Kottová, která přežila holokaust a dnes je předsedkyní Historické skupiny Osvětim a angažuje se v osvětě nejen mládeže a připomíná útrapy Židů za druhé světové války. Oceněn byl včera rovněž skautský spisovatel a překladatel Miloš Zapletal, který je autorem zhruba 50 knih, vedoucím turistického oddílu, organizátorem uzavřených divadelních a filmových představení a celý život pracuje s mládeží. Hejtman ocenil i práci bývalé primářky Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou Blanky Šinkorové a patří k těm, kdo se zasloužili o rozvoj tohoto v Česku ojedinělého specializovaného pracoviště. Poctu hejtmana letos získal i liberecký podnikatel Miroslav Kučera, spoluzakladatel investičního fondu LIF, který se mimo jiné zasloužil o záchranu Pivovaru Svijany nebo obnovu svijanského zámku.

Bezprostředně po udělení poct poděkoval hejtman Martin Půta (STAN) a předal zlatý dukát také paralympijskému sportovci, stolnímu tenistovi a vozíčkáři Jiřímu Suchánkovi, který na nedávných Paralympijských hrách v Riu vybojoval bronzovou medaili. Poděkoval také nejdéle sloužícímu starostovi na Českolipsku Karlu Minaříkovi, který stál 26 let v čele Kunratic u Cvikova, a také Pavlu Harcubovi, synovi zesnulého harrachovského rodáka a výtvarníka Jiřího Harcuby, jehož dům v Harrachově rodina věnovala kraji, aby v něm mohlo vzniknout muzeum.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Československo, paralympijské hry, holokaust, druhá světová válka, Marta Kottová, Miloš Zapletal, Martin Půta, Jiří Suchánek, Jiří Harcuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký hejtman ve středu ocenil šest osobností za zásluhy o kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.