Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kontejnery na tříděný odpad uklidí v Jablonci nad Nisou pod zem

Kontejnery na tříděný odpad uklidí v Jablonci nad Nisou pod zem. První dvě taková sběrná místa vznikají u nové otočky autobusu v Arbesově ulici ve Mšeně a také v prostoru před letním kinem v centru. Město za ně zaplatí zhruba 1,5 milionu korun. Nádoby budou na obou místech zapuštěny necelé tři metry pod zemí. Na každém z uvedených míst budou kontejnery na papír, plast a barevné a bílé sklo, sdělila dnes Nikola Horčíková z odboru veřejné zeleně, který má odpady na starosti.

Jablonec není jediným městem v Libereckém kraji s podobným projektem. V Liberci jsou podzemní kontejnery na tříděný odpad jen pár kroků od radnice na Sokolovském náměstí. Podzemní kontejnery jsou moderní a estetickou variantou ke klasickým sběrným místům. "Jejich pořízení je ale finančně poměrně náročné a také podmínky pro jejich umístění jsou komplikovanější než v případě běžných plastových kontejnerů, které stojí jen tak na ulici," řekl náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS). Město má ale podle něj vytipovány i další lokality, vše ale bude záviset na financích.

Jedno stanoviště se třemi kontejnery na tříděný odpad vyjde městskou pokladnu včetně DPH na 770 tisíc korun. Na stanovišti jsou dva kontejnery o objemu pět metrů krychlových na papír a plasty a nádoba o objemu tří metrů krychlových na sklo. "Pro podzemní kontejnery jsme se rozhodli zejména kvůli estetičnosti stanovišť a také kvůli kapacitě kontejnerů - nádoba je 4,5x větší než běžný plastový kontejner. V centru města navíc stanoviště separovaného odpadu prakticky nejsou a umístění kontejnerů pod zem tuto potřebu řeší vizuálně přijatelným způsobem," vysvětlila důvody rozhodnutí pro podzemní kontejnery mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Ve městě s 45 500 obyvateli je 246 stanovišť na tříděný odpad. Umístění kontejnerů pod zem připravuje radnice už přes rok. Zejména v centru města je ale podle Hozové problematické najít místo, které by bylo pro podzemní kontejner vhodné. "Pod zemí jsou inženýrské sítě různého charakteru a pozornost se musí věnovat také dobrému přístupu a prostoru pro manipulaci svozové techniky," řekla. Zatímco stanoviště v Arbesově ulici nahradilo v rámci rekonstrukce lokality původní nadzemní stanoviště, to u letního kina je zcela nové. "Umístění kontejnerů tam vyžadovalo nejmenší zásah, proto byla jako první v centru zvolena tato lokalita," dodala Hozová.

Autoři | Foto Ssi-schaefer.de

Štítky kontejner, Jablonec nad Nisou, třídění odpadu, Mšeno, Miloš Vele, ODS, Liberecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Ano, ano, v Liberci jsou na Sokolském náměstí za drahé peníze kontejnery na tříděný odpad pod zemí, ale černé kontejnery na směsný komunální odpad hyzdí ve velkém počtu náměstí dál a to nemluvím o kontejneru na elektroodpad a pod. Škoda peněz. Mohli se použít na přístřešky na tyto kontejnery, aby se alespoň trochu ukryli před zraky turistů a budili dojem pořádku (který okolo nich není).

Pátek, 30. září 2016, 12:33Odpovědět

Kontejnery na tříděný odpad uklidí v Jablonci nad Nisou pod zem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.