Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Prodej pozemků na letišti v Liberci se opět komplikuje

Prodej části městských pozemků na letišti v Liberci se opět komplikuje. Liberecký kraj je potřebuje pro rozvoj své záchranné služby. Chce je ale bez věcného břemene, které na nich má místní podnikatel. Liberecké zastupitelstvo se však dnes nedokázalo dohodnout na žádné z pěti variant odkupu.

Podnikatel Tomáš Absolon má na letišti vícero věcných břemen a takzvaných venkovních úprav a městu je chce prodat kompletně. Podle znaleckých posudků mají hodnotu téměř 3,7 milionu korun.

Primátor Tibor Batthyány (ANO) dnes prosazoval odkup jen věcného břemene u pozemků, které chce město prodat kraji, za což by zaplatilo 242 tisíc korun. Pro tuto variantu ale nenašel podporu, nehlasovala nebo se zdržela hlasování i většina členů koaliční Změny pro Liberce. "Budeme muset vymyslet nějaký jiný způsob, jak to vyřešit," komentoval to Batthyány.

Náměstek primátora Jan Korytář postoj Změny pro Liberec zdůvodnil tím, že Absolon je manželem jejich zastupitelky a soud ho v roce 2014 potrestal podmínkou za pokus uplácení. Řediteli záchranky nabízel Absolon úplatek, když zajistí, aby záchranka koupila jeho nemovitosti na libereckém letišti v hodnotě 25 milionů korun. Korytářovi také přijde nemorální platit za věcná břemena, když je podnikatel získal zdarma.

Kraj o pozemky usiluje dlouhodobě, s městem se dlouho nedokázal domluvit na ceně. Původně za 4000 metrů čtverečních nabízel dva miliony korun, jenže městští zastupitelé pozemky nechtěli prodat pod cenou. Obávali se toho, že by je mohla stíhat policie, jako se to stalo jejich předchůdcům za prodej dvou parcel z roku 2007 soukromým majitelům. Neúspěchem u letištních pozemků skončilo i jednání o směně.

Kraj nakonec souhlasil s tím, že pozemky získá za odhadní cenu 3,7 milionu korun. Kraj má pozemky pro záchrannou službu zatím od města pronajaté, je tam letecká základna a výjezdové stanoviště. Kraj by měl v rámci transakce získat nejen pozemky pod základnou, ale i v jejím sousedství. To umožní rozvoj základny. Kraj potřebuje postavit hlavně garáže pro další výjezdovou skupinu. Záchranáři se chystají opustit vilu v Klostermannově ulici v centru Liberce, která je ve špatném stavu.

Autoři | Foto František Stein

Štítky pozemek, letiště, Liberec, Věcné břemeno, Liberecký kraj, Tibor Batthyány, Jan Korytář, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodej pozemků na letišti v Liberci se opět komplikuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.