Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kopule kostela v Rynolticích skrývala staré mince i noviny

Kopule kostela sv. Barbory v Rynolticích na Liberecku skrývala mince z doby Marie Terezie a Josefa II. a také noviny z roku 1959. Tehdy totiž kostelní věž opravovali naposledy. Makovici s křížem včera sundávali z kostelní věže v rámci rekonstrukce střechy. Po opravě v restaurátorských dílnách by se měly na věž vrátit. Budou pozlacené do daleka zářit, střecha mezi tím dostane nový nátěr, řekl administrátor farnosti Michal Olekšák. Do báně se po opravě vrátí i schránka. Obsah ale doplní a bude lépe zabezpečena proti vodě.

Původně barokní kaple sv. Barbory byla postavena v roce 1669. O století později byla přestavěna na kostel s hranatou věží. Na klenbě lodi je nástropní malba Apoteózy sv. Barbory z 18. století. Pozoruhodná je vnitřní figurální výzdoba hlavního oltáře s obrazem sv. Barbory od pražského malíře Josefa Quaissera. Sochy sv. Markéty, sv. Kateřiny, sedících evangelistů a pískovcová křtitelnice byly zničeny. "Oltářní obraz čeká restaurování, zaplatí ho jeden místní mecenáš, o pouti v prosinci by měl být obraz zase v plné kráse," řekl Olekšák.

Více než dvoumetrový kříž a makovici spouštěli dnes na lanech ze střechy postupně. V makovici byla schránka. Obsah zabalený v novinách byl celý promočený. Obsahoval nejen staré mince, ale také soupis toho, co v ní dělníci z libereckého Stavokombinátu objevili v roce 1959, když střechu naposledy opravovali. Původní zápisy a noviny byly vlivem vlhkosti tak spečené dohromady, že je odeslali ke konzervaci do státního archivu v Litoměřicích a do schránky je už nevrátili. Jsou dnes v archivu. Schránka obsahovala také 12 mincí, nejstarší je krejcar z roku 1762. Byly v ní i dvě medaile, ty jsou dnes ale v Severočeském muzeu v Liberci.

Rynoltický kostel se zachoval v původní barokní podobě, památka je ale značně zchátralá. Před osmi lety musel být kostel dokonce ze dne na den uzavřen, protože hrozilo, že se střecha zřítí. "Zjistilo se, že krovy jsou v havarijním stavu, dokonce se zřítil lustr," popsal stav památky administrátor. Trvalo podle něj šest let než se podařilo sehnat 1,5 milionu korun na opravu krovu, teprve loni mohl být kostel pro veřejnost znovu otevřen a znovu se v něm mohly uskutečnit nejen bohoslužby, ale také kulturní akce. Na památce je ale ještě spousta práce, Olekšák ale věří, že do deseti let se jí i s pomocí obce podaří vrátit někdejší krásu.

Autoři | Foto Pavel Taibr

Štítky kostel, mince, střecha, Rynoltice, Marie Terezie Habsburská, Liberecký kraj, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kopule kostela v Rynolticích skrývala staré mince i noviny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.