Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecké technické služby mají nového ředitele

Novým výkonným ředitelem Technických služeb města Liberce se stal Petr Šimoník. Jeho předchůdce František Mohacsi skončil kvůli pochybením na konci srpna. Šimoník byl posledních deset let ve skupině MVV Energie CZ předsedou představenstva společností Termo Děčín a Energie Holding.

Na svém předchozím působišti byl zodpovědný za strategický rozvoj, provoz a technické řízení. Důraz chce klást na týmovou spolupráci všech vedoucích pracovníků TSML. "Za velice důležité považuji úzkou spolupráci s vedením města Liberce, ale i pokračování spolupráce s významnými regionálními partnery a posilování důvěryhodnosti TSML," dodal Šimoník.

Technické služby se základním kapitálem skoro 127 milionů Kč jsou ve stoprocentním vlastnictví města, které je také jejich klíčovým zákazníkem. Zakázky pro něj tvoří zhruba 80 procent tržeb. Společnost se 140 zaměstnanci se stará o 400 kilometrů silnic, 300 kilometrů chodníků a 180 hektarů zelených ploch. Radnice ale s jejími výsledky v posledních letech nebyla spokojena a zvažovala, že firmu za 100 milionů prodá. Nakonec se ale rozhodla ponechat si ji. Nejméně stabilní byla situace před dvěma lety, kdy se ve vedení vystřídali čtyři ředitelé a čtyři předsedové představenstva.

Předchozí ředitel se loni výrazně zasloužil o zlepšení hospodaření TSML, když firma po dvou letech ztrát skončila v zisku bezmála milion korun. Letošní výsledky ale nebyly dobré. Firma byla podle předsedy představenstva Jaromíra Baxy (Změna pro Liberec) v zisku pouze v lednu, další měsíce ve ztrátě či na nule a hospodářský výsledek se v meziročním srovnání zhoršil téměř o tři miliony. Ke konci ředitele přispělo, že městu podával nepravdivé informace o hospodaření TSML. "Představenstvo a rada města neobdržely údaje o výdajích na zimní údržbu odpovídající skutečnosti. Prý proto, aby rada města nerozhodla o snížení příspěvku TSML," uvedl již dříve Baxa. Mohácsi skončil na dohodu s šestiměsíčním odstupným, což část opozice v Liberci kritizovala a označovala za zlatý padák. Firma na odstupné včetně odvodů vydala kolem 700 tisíc korun, podle Baxy jinak postupovat nemohli. Pracovní smlouva odvolání neumožňovala. "Pro mě je nepříjemné, že je to tolik peněz. Přijde mi to ale jako menší riziko než jít do výpovědi s možností soudního sporu," řekl již dříve Baxa.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, předseda představenstva, MVV Energie, ENERGIE Holding, TERMO Děčín a.s., Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké technické služby mají nového ředitele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.