Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hotel Zlatý Lev otevřel před 110 lety. Výročí oslavil rekonstrukcí, která mu vrací původní podobu

Restaurace, recepce, lobby a 20 pokojů ve třetím patře hotelu Zlatý Lev prošlo nákladnou rekonstrukcí. Proměna secesního hotelu přišla na 17 milionů korun a navázala na obnovu z roku 2014, kdy byla opravena fasáda či terasa. Celý hotel se postupně vrací do podoby, jak vypadal v době otevření v roce 1906 a kterého se účastnil i císař František Josef I.

Kromě obnovy pokojů přitom rekonstrukce probíhala za plného provozu. "Navrátili jsme našemu foyer původní prostorovou podobu, a znovuotevřeli tak opět vzdušnost a grandióznost prostoru, jemuž vévodí 2 centrální sloupy se schodištěm a prostorná recepce. Doplnili jsme mimo jiné i chybějící části podlah z bílého mramoru a odstranili zbytky elektroinstalací z 50. a 80. let minulého století.  Unikátní atmosféra, která našim hostům říká ‚vítejte‘ stejně, jako kdysi vítala samotného císaře, je zpět,“ řekl ředitel hotelu Miroslav Souček.

Hotel je tak nově v čistém bílém designu s výraznými vínově červenými a zlatými doplňky a těžkými brokátovými závěsy a křišťálovými lustry. „Ty si liberecký hotel nechal již před lety na zakázku vyrobit od jablonecké Preciosy a nadále spolupracuje na jejich doplňování a obnovování,“ připomněla Dana Belusová, mluvčí společnosti CPI Hotels, která hotel Zlatý Lev provozuje.

Zachovaly se knihy s podpisy členů královských rodů

Obnova do původní podoby nebyla jednoduchá, zástupci hotelu spolupracovali i s památkáři. „Obzvláště obtížné bylo dohledat materiály a informace o přesné podobě vnitřních prostor. Zachovaly se ale krásné pamětní knihy s podpisy členů královských rodů, prezidentů, slavných herců i sportovců a dalších významných hostů,“ dodal Souček.

Jejich podobizny nyní zdobí hotel. Nechybí mezi nimi rakouský arcivévoda František Ferdinand d’Este, skladatel Johann Strauss, polárník Roald Amundsen, olympionik Emil Zátopek nebo prezident Edvard Beneš.

Grandhotel Zlatý Lev byl v Gutenbergově ulici slavnostně otevřen 22. června 1906 samotným císařem Františkem Josefem I., který do Liberce zavítal při příležitosti česko-německé výstavby. „Hotel byl jedním z nejmodernějších a nejluxusnějších v zemi. Kromě cenné architektury, která je dodnes mistrnou ukázkou nejčistší florální secese známého architekta Antona Worfa, byl vybaven mnoha vymoženostmi a novinkami. Vedle pokojů pro hosty a několika přepychově vybavených apartmá, byla v přízemí hotelu vedle haly písárna i čítárna, jídelna, restaurace, šatny, společenské místnosti a restaurační terasa,“ popsala Belusová.

Elektrické světlo ve všech pokojích

Ve všech pokojích svítilo i elektrické světlo, tekla teplá voda a na zemi byly koberce. Nebývalým pokrokem byl centrální vysavač, všech 100 pokojů tak bylo napojeno na centrální systém, který při vysávání odváděl nečistoty do ústřední jímky. Kuchyně pak disponovala elektrickou myčkou nádobí a lednicí. Hotel se také pyšnil elektrickým výtahem, pro potřeby hostů měl i temnou komoru, holírnu a telefonní hovornu.

V padesátých letech byl hotel necitlivě přestavěn. Až v roce 2008 pak proběhla první rekonstrukce, která začala hotel vracet do původní podoby a během které byla k hotelu připojena sousední budova z roku 1896. V březnu 2014 pak byla odstraněna přístavba, která v padesátých letech přikryla terasu a hotel tak znovu získal hlavní vstup. „Kromě nové fasády a odstranění neonového nápisu hotelu byla vyměněna všechna okna a obnovil se samostatný vchod do restaurace z Gutenbergovy ulice,“ dodala mluvčí.

Hotel Zlatý Lev vypadá jako před 110 lety

Úterý, 11. října 2016, 15:26

Hotel Zlatý Lev vypadá jako před 110 lety
Hotel Zlatý Lev vypadá jako před 110 lety

Autoři | Foto CPI Hotels

Štítky hotel, rekonstrukce, terasa, František Josef I., Roald Amundsen, František Ferdinand d'Este, Johann Strauss mladší, Edvard Beneš, Emil Zátopek, Preciosa, CPI Hotels, fasáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotel Zlatý Lev otevřel před 110 lety. Výročí oslavil rekonstrukcí, která mu vrací původní podobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.