Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U letního kina v Jablonci už slouží podzemní kontejnery na odpad

U letního kina na Horním náměstí v Jablonci nad Nisou už slouží podzemní kontejnery na tříděný odpad. Jsou několikanásobně větší než standardní nádoby na odpad ve městě. Další by měly být u nové otočky autobusu v Arbesově ulici na sídlišti Mšeno. Instalace kontejnerů u letního kina přišla radnici zhruba na 800 tisíc korun, třídit se do nich může, papír, plasty a bílé a barevné sklo.

"Jedná se o kontejnery, které jsou právě kvůli estetičnosti vhodné do centra města. Vhazovací otvory ale nejsou tak velké, jak jsme zvyklí u tradičních nádob. Proto je potřeba, aby lidé objem odpadu přizpůsobili - PET lahve sešlapávali a papírové krabice rozkládali tak, aby v okolí nevznikal nepořádek. Do kontejneru na sklo také není možné vhazovat tabulové sklo," upozornila Nikola Horčíková, která má odpady na starosti.

Jablonec není jediným městem v Libereckém kraji s podobným projektem. V Liberci jsou podzemní kontejnery na odpad na Sokolovském náměstí. Jablonec má pro svých 45.500 obyvatel 246 stanovišť na tříděný odpad. Umístění kontejnerů pod zem připravovala radnice více než rok. "Hlavně v centru města je problematické najít místo, které by bylo pro podzemní kontejner vhodné. Pod zemí jsou inženýrské sítě různého charakteru a pozornost se musí věnovat také dobrému přístupu a prostoru pro manipulaci svozové techniky," řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Lokalita u letního kina byla podle ní vybrána proto, že umístění podzemních nádob bylo nejméně komplikované.

Obyvatelé v Jablonci neplatí za odpadu paušál, ale platí za popelnici. Cena se už tři roky nezměnila. Letos počítá Jablonec v rozpočtu, že na poplatcích za popelnice vybere přes 29 milionů korun, dalších deset přidá z rozpočtu. Vedle kontejnerů mohou lidé třídit do barevných plastových pytlů, které pak mohou odkládat u stanovišť tříděného odpadu, odkud se svážejí. Letos se radnice rozhodla systém třídění zkušebně rozšířit. Ve Mšeně, Rýnovicích a Lukášově mohou lidé do žlutých kontejnerů nově dávat nejen PET lahve, ale i ostatní směsné plasty a nápojové kartony.

Autoři | Foto Jablonec nad Nisou

Štítky kontejner, odpad, letní kino, Jablonec nad Nisou, Mšeno, Liberecký kraj, Liberec, Nám. Sokolovské

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U letního kina v Jablonci už slouží podzemní kontejnery na odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.