Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberečtí chemici získali od USA mobilní laboratoř za 160 milionů

Liberečtí chemici dnes převzali mobilní laboratoř ke zjišťování toxických a radioaktivních látek, drog i výbušnin. Laboratoř, která stála 160 milionů korun, je nejmodernější v NATO. Financovala ji vláda Spojených států amerických v rámci programu asistence zahraničním armádám. Novinářům to dnes řekl velitel 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci Radek Černý.

"My jsme návrh konstrukce nové laboratoře podali v roce 2013. Americká strana zařadila náš projekt mezi prioritní, které se budou realizovat. Důkazem toho je dnešní den, kdy ji po třech letech vývoje a výroby přebíráme," uvedl.

Podle libereckého náčelníka chemické laboratoře Dušana Trefilíka se nová laboratoř liší od předchozího typu zejména v citlivosti analýzy.

"Dostáváme se úplně do jiných koncentrací, do citlivějších rozlišení vzorku," nastínil. Jeho lidé jsou teď schopni s jistotou určit látku i při koncentracích v nanogramech na mililitr. Tedy o řád níže než u předchozí laboratoře.

Moderní technologie v laboratoři usnadňují práci. "Přístroj interpretuje spektra, která ve vzorku jsou, jako data, informace. Ale vlastní interpretace a závěr je na člověku. Přístroj napoví, vyhodnotí lidský mozek," podotkl Trefilík. V předchozí laboratoři hodně záleželo na tom, jak výsledky interpretovali lidé. "Tady přístroj dokáže dát další střípky, které když složíme, vedou na nějaký konkrétní vzorek," dodal.

V laboratoři jsou podle něj schopni analyzovat pevné, kapalné i plynné vzorky. Využitelná je pro vojenské účely i v rámci integrovaného záchranného systému. Umí například detekovat uniklé průmyslové jedy.

Liberečtí chemici si ponechají i starou laboratoř vyvinutou před více než 15 lety. "Nám jedna chyběla. Ta, co byla na zahraničních operacích v letech 2001 až 2013, je opotřebená léty i podmínkami, kde sloužila," řekl Černý. Pro liberecké chemiky je to první velký úspěšný projekt v rámci amerického programu.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky laboratoř, USA, NATO, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Doufám, že až budou mít den otevřených dveří, tak do něj nechají děti nahlédnout, taky bych se koukla :.)

Čtvrtek, 13. října 2016, 12:36Odpovědět

Liberečtí chemici získali od USA mobilní laboratoř za 160 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.