Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Hodkovicích se chystá rekonstrukce čistírny odpadních vod

V Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku se připravuje rekonstrukce čistírny odpadních vod, která je nezbytná pro další rozvoj města. Investorem projektu za zhruba 12 milionů korun je Severočeská vodárenská společnost (SVS). Práce by měly začít v příštích dnech, hotovo má být do 30. května příštího roku, pak bude následovat roční zkušební provoz.

"Z letošní částky na investice 1,27 miliardy korun dáváme téměř 80 procent právě na obnovu vodohospodářského majetku. Prioritně se zaměřujeme na rekonstrukce našich vodovodních a kanalizačních sítí, ale nezapomínáme ani na rekonstrukce objektů a doplnění technologií, kam patří i zahájená rekonstrukce místní čistírny odpadních vod v Hodkovicích," doplnil generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Čistírna v Hodkovicích byla vybudována v roce 1993. "Mechanicko - biologická čistírna je tvořena vstupní čerpací stanicí, lapákem písku, dvěma biologickými jednotkami, v provozu je ale jen jedna," popsal čistírnu mluvčí SVS Jiří Hladík. Přečištěné vody jsou vypouštěny do Mohelky. Město plánuje další rozvoj a v lokalitě Nové Hodkovice výstavbu rodinných domů, čistírna proto potřebuje podle SVS modernizaci. "Stavebně i technologicky je už dožilá a části technologie jsou na hranici životnosti, takže nelze zajistit stabilní kvalitu odtoku," dodal mluvčí.

SVS zásobuje vodou Ústecký kraj a podstatnou část Libereckého kraje s výjimkou Frýdlantska a Semilska. To je přes 12 procent území státu s 1,14 milionu obyvatel. V Libereckém kraji je na letošní rok naplánováno 45 akcí dohromady za bezmála 300 milionů korun. K největším akcím patří rekonstrukce čistíren odpadních vod v Holanech na Českolipsku a Rychnově u Jablonce nad Nisou nebo výstavba nové čistírny v Držkově. Rekonstruují se také vodovody v Pertolticích, Sloupu v Čechách a Chrastavě. Novou úpravnu pitné vody mají v Novém Boru, další se staví ve Svoru na Českolipsku.

Štítky Hodkovice nad Mohelkou, rekonstrukce, čistírna odpadních vod, Liberecký kraj, Severočeská vodárenská společnost, Jiří Hladík, okres Česká Lípa, Česko, Mohelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hodkovicích se chystá rekonstrukce čistírny odpadních vod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.