Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: V Ralsku začali rozebírat ruiny kulturního domu sovětské armády

V Ralsku na Českolipsku začali rozebírat ruiny někdejšího kulturního domu sovětské armády v bývalém vojenském prostoru. Firma Compag CZ, která vyhrála výběrové řízení, má na demolici zchátralého objektu a rekultivaci pozemku 60 dní. Ve druhé polovině prosince už musí být pozemek vyčištěný a zavezený zeminou, do níž bude vysázeno zhruba 3500 sazenic borovic.

Kulturní dům byl v Ralsku postaven načerno bez stavebního povolení, stejně jako desítky dalších staveb v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Objekt nikdy nebyl dokončen. "Je výhoda, že je to v tomhle stavu, protože tu není žádný nebezpečný odpad. Z pohledu demolice je to relativně čistá stavba, jsou tu cihly a beton," poznamenal Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje, která areál spravuje. Pokud budou peníze, je už podle něj připravena i demolice sousedních budov generálního štábu.

Náklady na demolici bývalého kulturního domu bez DPH se odhadovaly na sedm milionů korun, ve veřejné soutěži se cena snížila na necelých 2,386 milionu korun. O demolici byl podle Růžičky větší zájem než o zakázky na stavby. Těžké stroje teď objekt postupně rozebírají odshora. Materiál zůstane na zemi, později ho podle Stárka rozdrtí a odvezou na skládky, část chce firma použít k sanaci pozemku.

Někdejší vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil zhruba od poloviny minulého století. Ralsko patří k lokalitám nejzatíženějším pobytem sovětských vojsk. Největším problémem je letiště Hradčany, kde byla kontaminována podzemní voda i zemina - hlavně leteckými palivy. Liberecký kraj převzal část bývalého vojenského prostoru od státu v roce 2007 včetně zhruba 170 objektů, které je třeba zlikvidovat a odvézt. Náklady se podle Růžičky odhadují na desítky milionů korun.

Většina budov je v havarijním stavu. "Je tu spousta objektů, kde odvážní sběrači kovů byli schopni vyndat překlad nad vlastní hlavou, takže ty budovy jsou tady hodně porozebírané," řekl Růžička. Správa silnic se podle něj snažila objekty ochránit před vstupem lidí. "Svého času byly zabedněné, dřevo ale zmizelo. Pak jsme to řešili páskami, pásky taky zmizely, cedulky zmizely většinou do dvou týdnů, takže to nejlepší, co se může stát je, že ty budovy budou zlikvidovány," dodal.

Autoři

Štítky Ralsko, kulturní dům, Sovětská armáda, pozemek, demolice, okres Česká Lípa, Vojenský prostor Ralsko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Ralsku začali rozebírat ruiny kulturního domu sovětské armády  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.