Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jméno rodu Clam-Gallasů se vrací do Liberce. Ponese ho park v Komenského ulici

Až do roku 1945 jim patřila řada pozemků a nemovitostí nejen na území Liberce. Ale i když jsou Clam Gallasové považováni za český rod, který si navíc s Němci během okupace nezadal, přesto právě konec války znamenal konec v Liberci i pro ně. Jejich majetky byly zkonfiskovány ve prospěch nové Československé republiky.

O část majetku přitom přišli už po první světové válce v rámci pozemkové reformy, kdy museli prodat například i liberecký zámek. A právě park v Komenského ulici, který teď ponese jejich jméno, se rozkládal na ploše zámku. „Smyslem pojmenovat park po Clam-Gallasích je tento významný český a rakouský rod více představit liberecké veřejnosti a propojit pozitivní příklady z období před druhou světovou válkou se současností města,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr.

S návrhem na pojmenování parku přišli historici z liberecké Technické univerzity, kteří dějiny rodu, jenž vlastnil až do roku 1945 velké majetky i na území města, dlouhodobě mapují. A je symbolické, že právě Komenského ulice se až do roku 1945 jmenovala Clam-Gallas Straße.

Přejmenování parku je pak jen první připomínkou rodu, který je považován za český, původem ale pocházel z rakouských Korutan. Jeho rodové državy se rozkládaly například na území města Liberce a v Jizerských horách, na Frýdlantě, v Libverdě, Grabštejnu, Lemberku. „Příští rok chtějí historici vydat monografii o posledním mužském členu rodu – Franzi Clam-Gallasovi, v roce 2018 se zase chystá výstava v Oblastní galerii – Lázně,“ doplnil Langr.

Franz Clam-Gallas (1854 – 1930), který byl posledním z mužských potomků rodu, je považován za velmi vzdělaného muže, patriota, mecenáše a filantropa. Za svého života podporoval desítky spolků i institucí, které pracovaly zejména v sociální oblasti, významně přispíval sirotkům, nemocným, chudým i válečným invalidům.

Autoři | Foto google maps

Štítky Liberec, Československo, Ivan Langr, první světová válka, druhá světová válka, František z Clam-Gallasu, Korutany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jméno rodu Clam-Gallasů se vrací do Liberce. Ponese ho park v Komenského ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.