Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberec nebude mít vyhlášku omezující používání pyrotechniky

Liberecký magistrát zastavil přípravy na vyhlášce omezující používání zábavní pyrotechniky na území města. Nepřijme ji proto, že by těžko vymáhal její plnění.

"Je to o tom, že by se sice vydala nějaká vyhláška, ale byl by to papír pro papír. Její účinnost by se dala těžko vymáhat," řekl náměstek primátora Tomáš Kysela (ANO). Provinilce by musela městská policie chytit přímo při činu. "To by znamenalo enormní personální navýšení počtu strážníků," dodal náměstek.

Město podle něj proto místo represe zvolí formu osvěty. Prostřednictvím zpravodaje nebo přednáškami ve školách chce město přesvědčit obyvatele města, aby nepoužívali zábavní pyrotechniku zejména v blízkosti zoo v Lidových sadech či městského útulku v Růžodole. Rány z petard totiž zvířata děsí. Před třemi lety dokonce liberecká zoo přišla o několik oplodněných vajíček vzácných dravců. Rozbila se, když hnízdící páry vyplašil hluk z petard odpalovaných v nedalekém lesíku. Zoo tehdy přišla i o mládě supa hnědého, které se daří v zoo odchovat jenom vzácně.

Měst, která mají vyhlášku omezující používání zábavní pyrotechniky, není v Libereckém kraji mnoho. Jedním z nich je Harrachov na Semilsku, kde ji mají od podzimu 2011. Radnice ale zvažuje, že ji také zruší kvůli obtížné vymahatelnosti. Pyrotechniku odpalují zejména turisté, kteří ani nevědí, že v Harrachově taková vyhláška je. O výjimku žádaly i hotely. "Obvykle jsme jim vycházeli vstříc, to už ale nejde kvůli novele zákona o přestupcích, která řeší i noční klid," řekla starostka Harrachova Eva Zbrojová (Starostové pro Liberecký kraj). Noční klid mohou narušit jen akce, které vyhláškou schválí zastupitelstvo obce. Předtím v Harrachově stačilo rozhodnutí rady města.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, zábavní pyrotechnika, Harrachov, ANO 2011, Eva Zbrojová, Starostové pro Liberecký kraj, Růžodol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec nebude mít vyhlášku omezující používání pyrotechniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.