Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rekonstrukce slonince v Liberci začne možná už za rok

Liberecká zoo možná už příští rok začne rekonstruovat zázemí pro slony, které chovatelsky nevyhovuje. Odhadem na to bude potřeba asi sedm milionů korun. Město nyní připravuje výběrové řízení na projektanta.

Sloni jsou v Liberci od roku 1958 a v současné době má zoologická zahrada dvě slonice. Mezi návštěvníky zoo patří mezi nejoblíbenější zvířata a ukázky cvičení slonů se řadí k největším atrakcím zahrady. Sloní pavilon z roku 1972 je ale chovatelsky zastaralý a do budoucna tak hrozí, že by Liberec o tato populární zvířata přišel.

Obnova slonince by měla být rozdělená na dvě etapy. "V příštím roce bychom chtěli zrekonstruovat venkovní výběhy tak, aby si na ně naše dvě sloní samice zvykly," uvedl ředitel zoo David Nejedlo. O rok později by měl na řadu přijít pavilon s vnitřní expozicí.

Zoo je příspěvkovou organizací města a patří pod ni také Centrum pro zvířata v nouzi Archa, Středisko ekologické výchovy Divizna a Kulturní centrum Lidové sady. Organizace ročně hospodaří se zhruba 100 miliony korun. Dlouhodobě je ale ze strany města podfinancovaná, na jejím rozpočtu se radnice podílí jen z jedné třetiny. Problémy vyvrcholily loni, kdy se zoo dostala do finančních problémů. Vedení zahrady muselo požádat město a kraj o mimořádnou pětimilionovou dotaci, jinak by nebylo schopno hradit mzdy nebo faktury.

Letos je i díky nadprůměrné návštěvnosti v lepší finanční kondici. Zahrada dostala i více peněz od města. Vedle provozního příspěvku ve výši 31 milionů obdrží i 3,5 milionu na investice. Z toho dva miliony pro zahradu schválili městští zastupitelé před týdnem. Část z těchto peněz zoo použije podle ředitele k opravě komunikací ve spodní části svého areálu, které jsou v havarijním stavu. Upravovat se budou i skleněné vitríny pavilonů v jejich okolí, pavilonů tropů, opic a šelem. "Chceme změnit charakter pohledu do expozic. Nyní jsou to velké skleněné vitríny, což není úplně správný pohled, jak prezentovat zvířata návštěvníkům," uvedl Nejedlo. Peníze na investice podle něj použije zoo i na přípravu projektových dokumentací pro modernizaci expozic a zlepšení zázemí. "Jak jsme neměli peníze, tak jsme nemohli projektové dokumentace připravovat k našim budoucím záměrům," doplnil Nejedlo. To podle něj přinášelo komplikace, když se objevila možnost žádat o evropské či jiné dotace.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Liberec, pavilon, peníze, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce slonince v Liberci začne možná už za rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.