Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Libereckém kraji zkrachoval další projekt podpořený z fondů EU

V Libereckém kraji zkrachoval další turistický projekt, který na svůj rozvoj získal dotace z Regionálního operačního programu Severovýchod (ROP). V konkurzu skončil Lázeňský resort Údolí Bratrouchov v Krkonoších. První hosty přivítali v Bratrouchově na začátku roku 2012, přestože resort leží nedaleko vyhlášených středisek Harrachov a Rokytnice nikdy se ho nepodařilo plně rozběhnout. Od června je v konkurzu. Věřitelům dluží více než 372 milionů korun.

Nejde o první podobný turistický projekt v Libereckém kraji, který navzdory milionům korun z evropských fondů zkrachoval. Podobně skončily například termální lázně společnosti Dům pohody v Chrastavě na Liberecku. Areál za sto milionů korun se turistům otevřel v prosinci 2012, v plánu byla ještě druhá etapa za 120 milionů korun, kterou už se ale dokončit nepodařilo. O rok později investor zkrachoval. Novým majitelem je od letošního března Elektra Praha, která pětihektarový areál vydražila za 30 milionů korun. Podobně zkrachoval třeba projekt Družstva PLP Invest, které s dotacemi z EU rekonstruovalo Libereckou výšinu.

Zkrachovalá společnost Lázeňský resort Údolí Bratrouchov chtěla čtyři kilometry od Jablonce nad Jizerou vybudovat komplex se dvěma hotely a lázeňským domem s apartmány s celkovou kapacitou 190 lůžek, naučnou stezku a cyklistickou trasu. Nabízet chtěla lázeňské, wellness a fyzioterapeutické procedury a sportovní vyžití. Projekt za 75 milionů korun financovala s využitím úvěru od Fio banky a 35 milionů získala z ROP. Podle insolvenčního správce však dnes resort disponuje jen 66 lůžky v 18 apartmánech, k dispozici je 24 parkovacích míst, lobby bar a pizzerie. Nic z toho ale není v provozu. Hodnotu komplexu správce odhaduje na 50 milionů korun.

"S ohledem na celkovou situaci na trhu a rentabilitu provozu se ovšem tato zařízení od počátku nedařilo provozovat tak, aby bylo možné splácet veškeré závazky," uvedl v insolvenčním návrhu ředitel resortu Stanislav Ron. Investorovi se kvůli tomu nepodařilo dodržet podmínky dotace a rada ROP nakonec firmu vyzvala k jejímu vrácení. V plánu přitom byla ještě například dostavba krytého bazénu a dvou vleků, na něž chtěla firma získat peníze prodejem akcií. To už se ale nerealizovalo.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, projekt, Evropská unie, dotace, Lázeňský resort Údolí Bratrouchov a.s., Krkonoše, Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Dům Pohody a.s., Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji zkrachoval další projekt podpořený z fondů EU  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.