Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Turnov chce modernizovat táborovou základnu v Českém ráji

Turnov plánuje zmodernizovat svoji táborovou základnu v Krčkovicích u Hrubé Skály v Českém ráji. Na projekt za 12,6 milionu korun se pokusí získat evropskou dotaci.

Táborová základna se stany pro zhruba 60 lidí se nachází ve třetí zóně Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český ráj nedaleko Věžnického rybníku. Současná podoba zázemí táborové základny ale do malebného údolí příliš nezapadá.

"Základna v Krčkovicích bylo zkolaudovaná jako dočasná stavba, původně do konce roku 2012. Od té doby to prodlužujeme, snažíme se se Správou CHKO o tom jednat," řekl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Správě CHKO se podle něj nelíbí podoba objektů, v nichž je zázemí základny. Jsou tam zastřešené buňky, starší srub a mezi tím je přístavba jídelny. "Z hlediska krajinného rázu to je problém. Druhým je samotný stav těch objektů, na který poukazuje třeba hygienická stanice," řekl starosta. Pokud by se modernizace neuskutečnila, základnu by muselo město uzavřít. "Zachovat ji ale chceme, využití pro ni máme," uvedl Hocke.

Nevyhovující objekty chce radnice nahradit jednopodlažní zděnou a podsklepenou budovou se sedlovou střechou. Uvnitř by měla být kuchyně, jídelna, sociální zařízení, sklad i obytné podkroví až pro 35 lidí. To by umožnilo rozšíření využití základny pro jarní a podzimní měsíce. Nyní je v provozu jen v létě.

Zda na modernizaci táborové základy získá Turnov dotaci, by měla radnice vědět do konce příštího roku. Z česko-polského programu chce získat zhruba šest milionů korun. Podíl města by tak byl asi 6,5 milionu korun. Rekonstrukci základny město plánuje na roky 2018 až 2019.

Pokud Turnov dotaci nezíská, bude hledat levnější variantu. "Šli bychom asi cestou lehké dřevostavby s hygienickým zázemím a kuchyní," uvedl starosta. Odhaduje, že náklady by se v takovém případě pohybovaly kolem čtyř milionů korun. Levnější varianta by znamenala, že základnu bude možné i po modernizaci využívat jen v letním období.

Autoři | Foto Taboreni.cz

Štítky Turnov, Český ráj, chráněná krajinná oblast, Hrubá Skála, Tomáš Hocke, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov chce modernizovat táborovou základnu v Českém ráji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.