Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyhořelý Kounicův dům dál chátrá, majiteli hrozí pokuta

Vyhořelý Kounicův dům v České Lípě už půldruhého roku chátrá, majiteli hrozí až dvoumilionová pokuta od stavebního úřadu za to, že památku neudržuje. Měšťanský dům z 18. století patří Sdružení sportovních svazů České republiky, které loni po požáru nechalo udělat jen nutnou sanaci, na opravu ale objekt marně čeká. Stavební úřad teď nařídil, aby vlastník dům zabezpečil proti povětrnostním vlivům a dalšímu chátrání.

Někdejší měšťanský dům známý také jako Kounicův byl dokončen v roce 1771 tehdejšími majiteli panství hrabaty Kounicovými. Postavili ho na místě, kde stával vrchnostenský pivovar zničený při městských požárech v letech 1611 a 1698. Dům byl vybudován jako nové sídlo pro úředníky panství. V dalších letech sloužil jako solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století Svazarmu. Současný majitel prostory pronajímal několika menším subjektům, samo Sdružení sportovních svazů ČR tam vlastní sídlo nemělo.

Kounicův dům stojí nedaleko Vodního hradu Lipý a od roku 1958 je pod ochranou památkářů. Loni v květnu dům vyhořel, rozsáhlý požár tehdy zničil střechu a druhé podlaží a napáchal škody za osm milionů korun. Podle statika je ale stále možné památku zachránit. Jedna zima už se ale podle Žatecké na jeho stavu podepsala.

Proto teď stavební úřad nařídil majiteli, aby vyklidil zbytky propadlých stropů a rozpadlého komínového tělesa. Musí zajistit stabilizaci koruny zdiva obvodových nosných zdí tak, aby mohl být dům provizorně zastřešen. "Sdružení sportovních svazů ČR dostává za úkol zabezpečit objekt co nejdříve provizorním zastřešením, které stavbu ochrání před vlivy počasí. Narušené části kleneb nad prvním nadzemním podlažím budou zespodu podepřeny, aby nedocházelo k dalšímu zhroucení klenebního systému, a okenní otvory v druhém patře musí být provizorně zabedněny," vyjmenovala nařízená opatření mluvčí radnice Monika Bayerová. Vše má být hotovo do konce roku.

Autoři | Foto HZSLK

Štítky dům, stavební úřad, Sdružení sportovních svazů České republiky, požár, Česká Lípa, Monika Bayer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhořelý Kounicův dům dál chátrá, majiteli hrozí pokuta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.