Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hejnicím hrozí, že budou muset vracet dotaci na kanalizaci

Hejnicím na Liberecku hrozí, že budou muset vracet dotaci na dostavbu kanalizace. Zatím se totiž na ni nenapojilo tolik domácností, kolik město v projektu slibovalo. Starosta města Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice) ale věří, že se podmínku podaří ještě letos splnit a město vyvázne bez sankce. Evropská dotace na akci zhruba za 50 milionů korun byla kolem 32 milionů korun.

"V projektu se počítalo se 750 ekvivalentními obyvateli. K minulému týdnu jich máme připojených necelých 700 a další se připojují. Když nenapadne brzo sníh, tak se na limit dostaneme možná už do konce roku. Někteří nahlásili, že se připojí na jaře," uvedl starosta.

Už nyní je ale po termínu, do kdy měly Hejnice podmínku splnit. Městu nepomohlo ani zastupitelstvem schválené nařízení o povinnosti připojit se na novou kanalizaci do konce července. Město chce nyní po těch, kteří toto nařízení nesplnili, aby doložili, jak nakládají s odpadní vodou. Kdo to neudělá, čeká ho správní řízení s vodoprávním úřadem.

Některé domácnosti odrazují vysoké náklady na přípojku, podle starosty se cena může pohybovat od 5000 do 40 tisíc korun. Zastupitelé proto budou zřejmě jednat, zda by město nějak nemohlo pomoci lidem, kteří na zřízení přípojky nemají peníze. To by se ale pravděpodobně řešilo případ od případu. "Zatím je to o sbírání informací, kdo na to nemá a proč," dodal Demčák.

Dostavba kanalizace byla v Hejnicích největší investiční akcí v posledních letech, radnice ji připravovala pět let. Město s 2700 obyvateli, které leží v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, díky ní splňuje evropské normy pro oblasti s více než 2000 lidmi. V 90. letech a v letech 2004 a 2005 byla sice vybudována čistírna odpadních vod a kanalizace, napojit se na ni ale mohlo jen zhruba 60 procent domů. Dostavba umožnila napojit další domácnosti v Hejnicích a také nedaleké osadě Ferdinandov. Stavba trvala přes rok, skončila na začátku letošního roku. Bez možnosti napojit se na kanalizaci zůstává ve městě už jen zhruba desetina domů v místech, která je technicky nereálné připojit. Třeba část Skalní město, která leží na skále.

Autoři

Štítky Hejnice, kanalizace, Jaroslav Demčák, Liberecký kraj, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejnicím hrozí, že budou muset vracet dotaci na kanalizaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.