Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nad Libercem přeletí gripeny. Vzdají tak hold válečným veteránům

Pátek 11. listopadu je na celém světě zasvěcený válečným veteránům. A připomínat si je budeme i v Liberci. Tradiční pietní akt proběhne na vojenském hřbitově a připomínka bude pokračovat i v dolních kasárnách. Nad areálem proletí přesně v 11 hodin a 11 minut bojové letouny gripen, které má Česká republika ve výbavě.

A proč právě v tento čas? 11. 11. 1918 v 11:11 hodin začalo platit příměří v jednom z nejhorších konfliktů lidské historie – první světové válce. „Tento den je věnovaný památce válečných veteránů a zároveň upozorňuje na život současných válečných veteránů i na to, že bychom neměli zapomínat na ty, kteří nasazují život za uchování míru a naší svobody. Znamením tohoto dne se stal vlčí mák jako symbol nového života,“ připomněl mluvčí libereckého magistrátu Jan Král.

Pietní akt tak začne v 10:15 u Památníku padlých na vojenském hřbitově v Ruprechticích a zúčastní se ho i zástupci vedení města. Den veteránů pak bude pokračovat v 11:11 slavnostním nástupem vojáků 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v kasárnách 6. října. Nástup zpestří průlet letounů JAS-39 Gripen nad kasárnami. „Za případný nadměrný hluk se velitel posádky omlouvá a žádá občany o shovívavost a pochopení,“ dodal Král.

Na vojenský fond solidarity můžete přispět koupí květu vlčího máku, který seženete 11. listopadu například v Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Jeho cena je 50 korun.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, válečný veterán, Česko, první světová válka, Jan Král, Ruprechtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Libercem přeletí gripeny. Vzdají tak hold válečným veteránům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.