Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Technopark místo výstaviště potřebuje Liberec desítky milionů. Chce je z dotací

Projekt Technoparku je sice na papíře, chybí ale to nejpodstatnější – peníze. Ty Liberec na tak nákladný projekt nemá a tak se ohlíží po nejrůznějších dotačních programech. Z těch by chtěl načerpat řádově desítky miliony korun.

Teď v areálu výstaviště funguje Technické muzeum, město tam ale chce vytvořit celý park, zaměřený na techniku a vzdělávání a vzniknout má i dílenská akademie. Zachovat se má i známá značka LVT. Jenže už to nebudou Liberecké Výstavní Trhy, ale Liberecký veřejný Technopark.

Zatím nejdál je společný přeshraniční podprojekt s názvemHistorie průmyslu v Sasku a v Čechách v zážitcích. „V polovině září jsme projekt předložili s žádostí o dotační podporu do Programu přeshraniční spolupráce Česká republika-Sasko, do Prioritní osy 2. Nyní je v zásobníku projektů a čeká na posílení alokace v této ose,“ uvedla za projektový tým městská zastupitelka Radka Loučková Kotasová.

Zapojit se chtějí i firmy

Dalším rozpracovaným záměrem je projekt na rekonstrukci a přestavbu dnešního pavilonu I, kde vznikne dílenská akademie. Sloužit bude školákům i dospělým a pomůže průmyslovým firmám, které se potýkají s nedostatkem technicky vzdělaných lidí. Takový projekt firmy vítají a chtějí se i samy aktivně zapojit. „Dílenská akademie bude jednak zajišťovat pro žáky základních škol dílenskou výuku, která dnes na školách chybí, ale také bude sloužit úřadu práce pro rekvalifikační kurzy i široké veřejnosti,“ řekl náměstek primátora pro technickou správu majetku Tomáš Kysela.

Město by rádo v areálu vybudovalo muzeum v parku. Areál by pak měl být kolejemi napojený na stávající trať z Lidových sadů pod Ještěd. „Chceme tady výhledově méně betonu, více zeleně a zároveň několik nejrůznějších technických exponátů, které by z této zatím nepříliš využívané plochy učinily příjemné místo pro odpočinek,“ řekl předseda spolku Technické muzeum Liberec Jiří Němeček.

Jednání s Poláky

V těchto dnech jednají zástupci města a projektový tým s dalšími potenciálními partnery pro LVT, a to s polskými kolegy ze Zelené Hory. „Projednáme s nimi možnosti společného česko-polského projektu, týkajícího se problematiky cestovního ruchu, konkrétně pro vstupní pavilon (infocentrum, kavárna). Ve hře zůstávají rovněž soukromí investoři,“ uvedl náměstek Tomáš Kysela.

Autoři | Foto MML

Štítky projekt, Liberec, Technopark, Česko, Radka Loučková Kotasová, Sasko, Jiří Němeček, Technické muzeum Liberec, Úřad práce České republiky, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Technopark místo výstaviště potřebuje Liberec desítky milionů. Chce je z dotací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.