Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Váleční veteráni dnes v Liberci vzpomínali na své padlé kolegy

Váleční veteráni dnes v Liberci uctili památku padlých kolegů nejen z první a druhé světové války, ale i těch, kteří padli v moderní historii. Armádě válečných veteránů přibývá, novodobými konflikty nebo mírovými misemi v zahraničí už prošlo skoro 14 tisíc vojáků, doposud v Česku stále žije i mnoho veteránů druhé světové války, řekl Jakub Šimíček z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci. Sám má za sebou dvě mise v Afghánistánu.

Den válečných veteránů se slaví 11. listopadu na celém světě. Datum bylo vybráno symbolicky, právě tento den bylo v roce 1918 podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, které ukončilo na západní frontě krvavé boje první světové války. Jako Den veteránů se slaví od roku 1954. "Jeho znamením se stal vlčí mák jako symbol nového života, Česká republika si toto datum připomíná od roku 2001," doplnil Šimíček.

Veteráni dnes položili květiny k památníku padlých z první světové války v liberecké čtvrti Ostašov a také u památníku padlých z druhé světové války hřbitova ve čtvrti Ruprechtice. Hodinu před polednem se sešli v kasárnách libereckých chemiků na slavnostním nástupu. Právě liberečtí chemici se spolu se zdravotníky a výsadkáři zúčastnili v roce 1990 první zahraniční vojenské mise od druhé světové války v Perském zálivu. Liberecká jednotka patří mezi elitní, je zařazená do sil rychlé reakce NATO. Je součástí většiny zahraničních misí české armády.

Mezi těmi, kdo si dnes přišli zavzpomínat, byl i Josef Falář, psycholog, který byl v mírové misi OSN na území bývalé Jugoslávie v letech 1993 a 1994. Přestože šlo o misi mírovou, neobešla se bez obětí. Vojáci OSN tam byli doslova jako mezi dvěma mlýnskými kameny. "Byli jsme mezi chorvatskou armádou a armádou Republiky Srbská Krajina, vyjížděl jsem jako psycholog do všech situací, které souvisely s konflikty," řekl Falář. Za dobu svého působení zažil dvě úmrtí vojáků. Na místo dorazil 18. dubna a hned o pár dní později zabila střepina z minometu slovenského vojáka Igora Riga jen pár dní před tím, než se měl vrátit domů. "Byl to první voják, který se vracel v rakvi," vzpomínal dnes veterán.

Autoři | Foto MML

Štítky válečný veterán, Liberec, druhá světová válka, Česko, Afghánistán, první světová válka, OSN, Den vzpomínek, Německo, NATO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Váleční veteráni dnes v Liberci vzpomínali na své padlé kolegy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.