Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Letošní rok končí třemi superúplňky, ale jen dnes bude k vidění extra superměsíc

Měsíc kolem Země obíhá po elipse, tudíž se od ní vzdaluje a znovu přibližuje. Letošní rok je ale zvláštní tím, že se k Zemi přiblíží po 68 letech nejblíže.

Šestnáctého října jsme mohli poprvé zpozorovat větší měsíc. Ano, měsíc je pořád stejně velký, ale díky jeho měnící se vzdálenosti a oběhu kolem Země se nám pokaždé jeví jinak. Podobnou vzdálenost bude mít i 14. prosince. Dnešní úplněk, 14.listopadu, označují vědci z agentury NASA za takzvaný „extra supermoon“. Měsíc bude nejblíže naší planetě za posledních 68 let. Tentokrát ve vzdálenosti asi 356 509 km. 

Dnešní měsíc bude vypadat přibližně o 10% větší než normálně a o 30% bude jasnější. Nebude však tak lehké poznat pouhým okem rozdíl. „Úplněk připadá 14. listopadu na 14:52 SEČ. Asi dvě hodiny poté, před 17. hodinou vyjde u nás Měsíc nad severovýchodní obzor. Nejvýše na obloze bude až krátce po půlnoci, kdy bude nad jihem v souhvězdí Býka,“ uvedl na webu České astronomické společnosti Martin Gembec. 

Čtěte více:

Autoři | Foto repro NASA

Štítky Země, NASA, Česká astronomická společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní rok končí třemi superúplňky, ale jen dnes bude k vidění extra superměsíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.