Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jablonci razí 12 unikátních medailí, každou z půl kila platiny

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí unikátní platinové medaile s motivem Hospitalu Kuks. Jde o poslední medaili ze série věnované architektonickým skvostům. Medailí bude jenom 12, každá z půl kilogramu drahého kovu. Investor za medaili zaplatí 695.000 korun. První platinovou medaili vyrazili v Jablonci v roce 2009. Nesla motiv chrámu sv. Víta, prodávala se tehdy za 590.000 korun a razil se jich více než desetinásobek.

"Podle našich informací jsme jediná mincovna na světě, která takto velké platinové medaile razí," řekl dnes marketingový manažer České mincovny Lukáš Jokl. V Jablonci na příští rok připravují ražbu i menších platinových medailí o hmotnosti jedné troyské unce (31,1 gramu). Věnované budou českým památkám UNESCO. Platina je podle Jokla bezpečnou investicí, její cenu zvyšuje průmyslové využití i nejistota na akciových trzích po nedávné zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Nová medaile s motivem Hospitalu Kuks na lícové a insigniemi šlechtického rodu Šporků na rubu je dílem rytce a medailéra Jana Háska. Půlkilogramová medaile má v průměru 85 milimetrů a tloušťku sedm milimetrů. Mincovna razí podobně velké medaile i ze zlata, ty jsou ale z kilogramu drahého kovu.

Platina má jiné vlastnosti než zlato - patří ke kovům s největší hustotou, a proto je mimořádně tvrdá. "Technologicky se jedná o velkou výzvu. Platina je kov nepoddajný, ražba probíhá ve více cyklech, mezitím se medaile žíhají. Jedná se tak o velmi žádanou medailérskou raritu," doplnil Jokl. Na vyražení motivu je třeba plný výkon hydraulického lisu o síle 650 tun.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, Kuks, Donald Trump, Česká mincovna, Jan Hásek, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci razí 12 unikátních medailí, každou z půl kila platiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.