Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Benešáku se dnes rozezněly budíky, ve snaze vyburcovat společnost

Hlas desítek budíků, mobilních telefonů i zvonečků zněl dnes v podvečer hlavním náměstím před radnicí v Liberci. Na demonstraci Liberec ve slušnosti aneb Beze lží a bez intrik se tam sešlo kolem 150 lidí. Chtěli tak vyjádřit svou nespokojenost se situací ve společnosti i nedávnými událostmi na politické scéně, které považují za vážné ohrožení demokracie v Česku. Podobné akce se dnes konaly po celé zemi s cílem vyburcovat občanskou společnost.

"To shromáždění je hlavně uctěním státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii," řekl za organizátory Daniel Zach, který se sám v roce 1989 zúčastnil protestních pochodů studentů v Liberci. "Mám pocit, že demokracii ztrácíme, je něco nehorázného, když čtyři ústavní činitelé pošlou dopis Číně. Když se nemůže ministr kultury sejít s dalajlámou, s duchovním, tak já tomu nerozumím. To podle mě není demokracie," řekl. Zach si je vědom, že nějakým shromážděním v Praze, Plzni nebo Liberci se nic nezmění. "Ale není možné mlčet, já bych se sám před sebou styděl," dodal.

Účastníci shromáždění v Liberci vzpomínali i na listopadové události v roce 1989 v Liberci. "Pamatuju si, jak 20. listopadu přišel k nám do třídy Pavel Liška a celá stavárna pak šla Libercem. Bylo mi tehdy 16, pro mě je 17. listopad obrovský svátek, bylo to nádherný a mělo to smysl," zavzpomínal Zach. "Ono to tenkrát v tom osmdesátémdevátem bylo v něčem možná jednodušší než dneska, měli jsme společného nepřítele, byli jsme jednotní. Dnes je společnost rozdělená," poznamenal herec Liška.

Podvečerní setkání před radnicí nebylo jedinou akcí v Liberci. Už dopoledne se zhruba stovka lidí sešla na vzpomínkovém shromáždění u Památníku obětem komunismu v Liberci, kde položili květiny a zapálili svíčky. Vzpomínalo se nejen na 17. listopad 1989, ale i na studenty, kteří položili životy v roce 1939. "Den boje za svobodu a demokracii není jen prázdnou frází, jsou za ním tragické osudy lidí," připomněl rektor liberecké univerzity Zdeněk Kůs. Průvod se potom přesunul k Pomníku obětem okupace u liberecké radnice. I večer tam pak lidé rozsvěceli další svíčky.

Autoři | Foto Facebook

Štítky Liberec, demokracie, radnice, Česko, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Bega, Pavel Liška, Čína, Zdeněk Kůs, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Benešáku se dnes rozezněly budíky, ve snaze vyburcovat společnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.