Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kremační pece v Liberci čeká generální oprava za miliony

Liberec chystá generální opravu obou kremačních pecí v krematoriu, jsou ve špatném technickém stavu. Náměstek primátora pro správu majetku Tomáš Kysela (ANO) odhaduje, že na to bude potřeba až pět milionů korun. Cena vzejde ze soutěže, kterou město v nejbližší době vypíše.

"První pec by se měla dělat ještě letos, druhá v prvním pololetí příštího roku," uvedl Kysela.

U obou pecí je značně narušena nosná vyzdívka dopalovacích komor. Na těchto nosných zdech přitom spočívá hlavní pálící komora. "Od poslední generální opravy uplynulo už sedm let, přičemž v každé peci bylo provedeno kolem 13 tisíc žehů," dodal náměstek.

Liberecké krematorium je nejstarší v zemi, funguje od roku 1918. Budova je památkově chráněna. Objekt je majetkem města. "Stav budovy odpovídá jejímu stáří. Největší problém je se střechou, kterou zatéká," uvedl Kysela. Náklady na její rekonstrukci se odhadují na 20 milionů korun. Podle náměstka by opravu potřebovaly i varhany v obřadní síní.

Krematorium provozuje soukromý nájemce Likrem, kterému v červnu příštího roku vyprší nájemní smlouva. Město zatím neví, kdo bude provozovat krematorium poté. "Variant je hodně. Může ho provozovat město, nájemce nebo příspěvková organizace města. Děláme si nyní průzkum, jak to funguje v jiných městech," dodal Kysela.

Autoři

Štítky Liberec, pec, krematorium, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kremační pece v Liberci čeká generální oprava za miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.