Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z ulic Liberce zmizí stará a nefunkční vánoční výzdoba. Vedení města investovalo milion do nové

Na trhy, výstavy, netradiční prohlídky i koncerty budou o adventu lákat města, muzea či zámky v Libereckém kraji. Z měst letos nejvíce investoval Liberec, který si za více než milion korun pořídil novou světelnou výzdobu.

"Předchozí výzdoba už byla velmi stará a částečně nefunkční," řekl náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr (Změna pro Liberec). Město výzdobu v centru naposledy měnilo před zhruba 15 lety. Jiná bude letos i adventní tržnice se 40 dřevěnými stánky na náměstí před radnicí. Město s novým nájemcem uzavřelo smlouvu na pět let. Nájemce se bude podílet i na zajištění adventního programu na náměstí, město na program přidá asi 100 tisíc korun. Liberecké trhy budou tradičně nejdelší v kraji, potrvají od 1. do 23. prosince. Doprovodné akce jsou plánovány na každý den, mezi nimi bude i muzikálové vystoupení Sněhová královna či koncert skupiny Jarret.

V Liberci zřejmě bude lákadlem i zrestaurovaný Metelkův mechanický betlém, který je v Severočeském muzeu. Oprava jednoho z nejvýznamnějších exponátů muzea trvala tři roky. S jeho obnovou je spojená i vánoční výstava muzea. Představí Kamila Andrese, který má v ČR jako jediný licenci ministerstva kultury na restaurování mechanických betlémů.

Adventní program nabídnou tradičně i další města v kraji. Například českolipská radnice za něj vydá 435 tisíc korun a zapojí se i další instituce ve městě. Třeba Vodní hrad Lipý chystá oblíbený jarmark, mezi hojně navštěvované akce patří i trhy s ukázkou řemesel ve Vlastivědném muzeu. Svůj vánoční koncert bude mít v kulturním domě Lucie Bílá. V Jablonci zřejmě budou největším lákadlem vyhlášené čtyřdenní trhy s více než stovkou prodejců. V jabloneckém muzeu skla a bižuterie chystají interaktivní výstavu, při níž si návštěvníci projdou celým procesem výroby foukané vánoční ozdoby.

Na vánoční výstavy budou lákat i další muzea v kraji. V Jilemnici budou mít výstavu afrických betlémů a v Turnově přiblíží ponikelskou výrobu vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček. Muzeum usiluje o to, aby se tato výroba dostala na seznam UNESCO. "Nikde jinde ve světě nic takového nemají," řekla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová. V turnovském muzeu bude také výstava zaměřená na vývoj prosincových svátků od pravěku. Vánočně upravená bude i expozice v Dlaskově statku v Dolánkách.

Poprvé o adventu mohou lidé přijít na zámek ve Svijanech. "Chystáme šest akcí od 27. listopadu," uvedl správce Vít Pražák. Zámek bude lákat na loutkové divadlo a koncerty, koledy bude zpívat i operní pěvec Luděk Vele. Akce plánují také další památky. Mimořádné prohlídky vánočně vyzdobených interiérů chystají na adventní víkendy zámky Lemberk v Jablonném v Podještědí, Zákupy, Frýdlant a hrad Grabštejn. Vánoční prohlídky bude mít i zámek Sychrov, přístupné budou každý den od 26. listopadu. Na poslední víkend v listopadu chystá Sychrov trhy, jež patří mezi nejnavštěvovanější akce adventu v kraji. Spojené jsou s ukázkami řemesel.

Autoři | Foto Milada Dimoliosová

Štítky muzeum, výstava, Liberec, koncert, advent, Liberecký kraj, Světové dědictví UNESCO, Ivan Langer, Lucie Bílá, Luděk Vele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z ulic Liberce zmizí stará a nefunkční vánoční výzdoba. Vedení města investovalo milion do nové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.